Böngészés gyorsítása: Google Public DNS

Böngészés gyorsítása: Google Public DNS

Bár nap mint nap használjuk az internetet, a legtöbb felhasználónak fogalma sincs, hogy mi az a DNS, pedig nélküle eléggé nehéz lenne a böngészés. A DNS egyszerűen felhasználóbaráttá teszi az internetet, hiszen még így is sokszor képtelenek vagyunk megjegyezni egy-egy domain nevet, akkor mi lenne ha minden oldal IP címét kellene észben tartanunk? Kapcsolódó bejegyzések: Google Tasks – feladataid rendszerezése Google Wave meghívó kérése Google Chrome 3 Új Google Labs találmány: Google Fast Flip Google, mint szobatárs Google: Similar Images (Hasonló képek) Windows Vista: böngészés gyorsítása 10 éves a Google! Google pozíció lekérdezése adott kulcsszóra Google Játék: Image Labeler

Bár nap mint nap használjuk az internetet, a legtöbb felhasználónak fogalma sincs, hogy mi az a DNS, pedig nélküle eléggé nehéz lenne a böngészés. A DNS egyszerűen felhasználóbaráttá teszi az internetet, hiszen még így is sokszor képtelenek vagyunk megjegyezni egy-egy domain nevet, akkor mi lenne ha minden oldal IP címét kellene észben tartanunk?

A DNS akkor lép akcióba, amikor beírunk egy címet a böngészőbe. A böngésző különböző nameserverekről lekéri a címhez tartozó IP címet, majd azt használva kéri le a tartalmat. Az átlagfelhasználó böngészője napi több száz DNS lekérést hajt végre, ezért lassan itt volt az ideje odafigyelni erre is kicsit.

Az utóbbi időben a Google sebességmániában szenved – ami nagyszerű – és azon munkálkodik, hogy minél gyorsabbá tegye a böngészést. Most a DNS lekérésekre figyeltek oda és létrehozták a Google Public DNS-t, amit bárki azonnal beállíthat, hogy ezután arról a szerverről kérje le az adatokat így gyorsítva a böngészést.

A Google Public DNS szerver IP címei:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4Leave a Reply

A kötelező mezőket * jelöli.