A megfelelő websablon kiválasztása – egy másik nézőpont - Szoftver Tippek

A megfelelő websablon kiválasztása – egy másik nézőpont

Ismét egy olyan bejegyzés következik, amelyben saját tapasztalatom osztanám meg, ezúttal a websablon kiválasztásával kapcsolatban. Egyszerűnek hangzik, létezik egy rakás weboldal, ahonnan ingyenesen tölthetünk le websablonokat vagy ha egyedi vagy minél kevesebbszer használt témát szeretnénk, akkor is van megoldás, prémium websablonok közül is válogathatunk pár dollárért.

A kiválasztás tényleg nem nehéz feladat, csupán addig kell böngészni az ingyenes vagy prémium websablonok listáját, amíg ráakadunk arra, amelyik nekünk tetszik, vagy amelyből képesek vagyunk kihozni azt, amit szeretnénk. Aztán nincs más hátra, csupán letölteni vagy megvásárolni a témát, picit átalakítani és használni.

Azonban vagy egy másik fele is a dolognak, amire viszont már kevesen figyelnek oda, és amit sajnos nekem már megint a saját bőrömön kellett tapasztalnom. Ez pedig az erőforrások használta. Aki korábban már járt a SzoftverTipp-en, az a mostanihoz hasonló színkombinációkból álló témával találkozott. Az a téma egy remek ingyenes websablon volt, amit gondolkodás nélkül kezdtem el használni. Ami a legjobban tetszett benne, hogy adatbázisban mentette el a különböző beállításokat, mint háttérszín, szöveg szín, stb. Persze arra nem gondoltam, hogy ez mekkora terhelést okoz majd a szerveren. Egy régebbi bejegyzésben számoltam be arról, hogy a tárhelyszolgáltató egy gyorsítótárazó plugint pakolt a sitera, mert túl sokat kajált, ami nem csoda napi 3-4000 oldalletöltésnél, hiszen a template minden egyes alkalommal kapcsolódott az adatbázisra, meg a CSS fájl is egy PHP fájl volt jó pár if statement-el.

A másik dolog az adatforgalom. Pár bejegyzéssel korábban írtam már a képek és egyéb design elemek méretének fontosságáról, amikor a weboldal betöltődésének ideje volt a téma. Hiába néz ki jól egy template, ha az oldalad lassan töltődik be és hatalmas adatforgalmat generál. Nekem korábban 700-800+ MB volt a napi adatforgalmam a SzoftverTipp-en, amióta elkészítettem az új sablont, ugyanannyi oldalletöltés mellett ez visszaesett napi 200-250 MB-ra. Az adatforgalom miatt még szerencsére nem szóltak rám, mert korlátlan csomagom van, de olyan tárhelyen, ahol nagyon kicsi a limit, ott érdemes odafigyelni erre is, hiszen kár fölöslegesen növelni az adatforgalmat egy optimalizálatlan template miatt.

Az ilyen apró kis problémák és rádöbbenések után én általában azt vallom, hogy ha szeretnéd, hogy valami jó és neked is minden szempontból megfelelő legyen, akkor csináld meg magad és ne bízz másban. Ha meg ingyenes vagy mások által készített websablonokat töltünk le, akkor ne csak a kinézetet nézzük, hiszen nem mindig csak a külső számít ;)A hozzászólások lezárultak.