Abyss X1: "listening error" a 80-as porton - Szoftver Tippek

Abyss X1: "listening error" a 80-as porton

Az Abyss X1 egy remek webszerver, kicsi, gyors, ingyenes és felhasználóbarát. Már több olyan ismerősnek sikerült telepítenie és konfigurálnia, akik még nem is nagyon hallottak webszerverről. Azonban egy idő után elkezd rosszalkodni, nem hajlandó figyelni a 80as, alapértelmezett porton…

A webszerver alapból a 80-as portot használja, azaz használná, mert nem tudja. Az Abyss X1 egy idő után ugyanis arra panaszkodik, hogy képtelen a 80-as porton figyelni. Ilyenkor ha átállítod a portot egy másikra, mondjuk 8080-ra, akkor hibátlanul működik tovább és többé nincs gond vele.

Ez a megoldás rövidtávra jó. Ha valamit abban a pillanatban kell bemutatni, vagy csinálni, akkor szuper. Csupán az a gond, hogy mostantól a böngészőbe mindig meg kell adni a portot is, tehát localhost/ujProjekt/ helyett localhost:8080/ujProjekt/ címet kell begépelni, ami kényelmetlen és bosszantó, ha elfelejted, hogy már a portra is szükség van.

A megoldás nem bonyolult, csupán egy picit több időbe telik, mint átállítani a webszervert egy másik portra. Annyi a teendő, hogy megkeresed azt a szoftvert, ami “elfoglalja” a 80-as portot. Talán emlékezni fogsz arra, hogy mit installáltál fel abban a pillanatban amely óta nem működik a webszervered. Esetleg megnézheted a telepített szoftverek listáját és ott látni fogod a telepítés időpontját. Ha megvan a szoftver, csak állítsd át a portját és minden rendben lesz.

Nekem a Skype okozott kis fejtörést. Mivel se az Abyss X1, se a Skype nem indul magától, ezért ha a Skype-ot indítottam először, akkor a webszerver kiakadt, ha meg csak másodjára, akkor minden rendben volt. Sajnos elég sokáig tartott, hogy rájöjjek, hogy a Skype az áruló, ő blokkolja a 80-as portot. A beállításoknál láthatod, hogy a Skype a 80-as és a 443-as alternatív portokon fogadja a bejövő kapcsolatokat. Csupán egy pipát kellett kivenni és minden rendben volt.

Ha “listening error” hibaüzenetet ad az Abyss, akkor több, mint valószínű, hogy neked is egy másik szoftver kavar be. Csupán keresd meg, hogy melyik az és állítsd át a portját.1 Comment