Az ülés öl! [Infografika] - Szoftver Tippek

Az ülés öl! [Infografika]

Állítólag lustálkodásba meg semmittevésbe még senki nem halt meg. És a sok ülésben? Talán senki, de az egy helyben ülés káros hatással van szervezetünkre és jobban megrövidítheti életünk, mint azt sokan gondoljuk. A szerveztünk nem folytonos ülésre van tervezve, egy évszázada a mozgás még elkerülhetetlen volt, hiszen a mezőgazdaság volt előtérben, de mára a helyzet gyökeresen megváltozott. Modern munkahelyeink mellett az átlagembernek szinte alig kell mozognia.

Napjainkban modern munkahelyeken dolgozunk és olyan lakhelyeink vannak, amelyek minden kényelemmel ellátnak anélkül, hogy nekünk komolyabb mozgást kellene végeznünk. A modern ember ül a munkahelye fele, akár saját autójában, akár a buszon, aztán a munkában töltött óráinak nagy részét megint csak ülve tölti. A nap végén mikor fáradtan hazaér, ismét csak ülve tévét néz vagy olvas, esetleg más ülve is végezhető tevékenységgel tölti a szabadidejét.

Modern életstílusunk nem csak nagyobb kényelemmel jár, de olyan rejtett veszélyekkel is, amikről fogalmunk sincs. Mint programozó napi 8+ órát ülök a munkahelyen ami idő alatt legjobb esetben is 3-4x tartok szünetet. Igaz, hogy meló mellett szaladok meg táncolok, de így is szinte minden délután eltöltök legalább 1-2 órát a SzoftverTippek-el vagy más projektemmel. Szóval még aktívabb napokon is elég simán összejön a 10-11 óra ülés és nem csak én, illetve nem csak programozók vagyunk ebben a helyzetben, kevés kivétellel szinte mindenki ugyanennyit ül naponta az ülepén. A következő infógrafika az ülés ártalmaira hívja fel a figyelmünk:

 A hozzászólások lezárultak.