ePub állományok megnyitása Chromeban - Szoftver Tippek

ePub állományok megnyitása Chromeban

Az ePub formátum inkább a mobilok és táblagépek világába tartozik, de néha szükségünk lehet rá, hogy számítógépünkön is megnyissuk őket. Léteznek különböző alkalmazások, amelyekkel Windowson vagy Linuxon megnyithatunk ePub formátumú állományokat és tartalmukat ugyanúgy olvashatjuk számtógépünkön, mint egy e-book olvasóban vagy táblagépen, de lássuk, hogyan nyithatjuk meg őket Google Chrome böngészőben, ahogyan a PDF állományokkal is tesszük.

A MagicScroll.net készített egy Chrome kiegészítőt, amely lehetővé teszi ePub fileok megnyitását kedvenc böngészőnkben: MagicScroll eBook Reader. Az ePub olvasó kiegészítőt egyszerűen telepíthetjük böngészőnk alá a Chrome Web Store-ból, ami csupán egy pár pillanatig tart, azután használatba is vehetjük az ePub olvasót.

Csupán egy egyszerű eszközről van szó, ami tényleg csak arra használható, hogy Google Chromeban nyissuk meg az ePub állományaink, arra viszont tökéletes. Így például mielőtt az e-book alvasónkkal csatlakoznánk a számítógépünkhöz és felmásolnánk rá az ePub fileunk, ellenőrizhetjük, hogy valóban azt töltöttük-e le, amit akartunk.

A bal oldali ikonokat használva ha megnyitjuk a beállítások menüt, akkor változtathatjuk a a betűméretet, illetve a a témát. Jelenleg 4 téma közül választhatunk, nekem személy szerint az alapértelmezett a legkényelmesebb és természetesebb, de ha kevesebb fény mellett olvasunk, akkor lehet, hogy a fehér hátté miatt elég gyorsan könnyezni fog a szemünk.

Ami még nagyon tetszik, az az automatikus lapozás, bár nem egészen ebben a formában. Az automatikus lapozás az oldal jobb alsó sarkában található gombokkal indítható el vagy állítható meg és ugyanitt állítható a lapozás gyorsasága is. Engem kicsit zavar a horizontális vonal, ami fentről halad lefele, elvonja a figyelmem, ráadásul az oldal nem frissül, hanem csak ott jelenik meg új szöveg, ahol a kis horizontális pozíció jelző elhaladt. Vannak sorok amiket sokkal hamarabb olvasok el, mint másokat, ezért néha várnom kell, hogy friss szöveg jelenjen meg, ami nagyon zavaró tud lenni.

A másik dolog, amibe belekötnék az az oldalak számozása, ami nincs. Vagyis van, de csupán egy százalékot kapunk a lap alján. Ez egyfelől jó megoldás, ha tegyük fel több gépen olvassuk egyszerre ugyanazt a könyvet és mondjuk egyik gépen kisebb betűméreteket használunk az olvasásnál, mint egy másikon és szeretnénk tudni, hogy hol hagytuk abba az olvasást. De így a százalékok számomra picit idegennek tűnnek és nehezebben megjegyezhetőnek, mint egy egyszerű egész szám.A hozzászólások lezárultak.