Firefox: Ingyenes magyar helyesírás-ellenőrző - Szoftver Tippek

Firefox: Ingyenes magyar helyesírás-ellenőrző

Amióta aktívabban fórumozok egyre jobban zavarnak a helyesírási hibák és az elírások. Igazából egyszer vagy kétszer megesik, azért nem is lenne baj, de mikor már minden második szó vagy el van gépelve vagy helyesírási hibát tartalmaz, akkor az embernek már kedve sincs arra, hogy végigolvassa a hozzászólást, hiába tartalmaz az érdekes dolgokat.

Másrészről meg véleményem szerint szégyen. Nem az, hogy nem teljesen helyes az írásunk, hanem az, hogy képesek vagyunk egy hibákkal teli szöveget közzétenni, ami hanyagságunkról árulkodik. Nem, én se írok tökéletesen, rengetegszer elírok szavakat és kerül egy halom helyesírási hiba is a bejegyzéseimben. Emlékszem, hogy mikor blogolni kezdtem akkor az első hozzászólások annyiból álltak, hogy elírtam ezt, ezt és ezt.

Akit kicsit is érdekli, hogy mit tükröz a szöveg, amit közzé tesz, az bizony szán rá időt, hogy átnézze és kijavítsa az esetleges elírásokat és hibákat. Nekem újonc blogger koromban javasolták, hogy a bejegyzéseket előbb Microsoft Wordben írjam, majd másoljam át a kijavított verziót és úgy publikáljam őket. Ezt ki se próbáltam, azért ennyit nem szerettem volna egyetlen bejegyzéssel foglalkozni, viszont van egy gyorsabb megoldás, amit bárki alkalmazhat.

A Firefox kiegészítőként telepíthető helyesírás-ellenőrzőt bárki ingyenesen telepítheti és segítségével javíthat a szövegei minőségén. Az angol nyelvű helyesírás-ellenőrző alapból benne van a böngészőben, más nyelvű szótárakat viszont nekünk kell hozzáadnunk. Ha telepítettük a kiegészítőt, akkor a jobb-klikk menüből a Languages menü alól kiválaszthatjuk azt amelyikre nekünk éppen szükségünk van.

A kiegészítő telepítése és használata is gyerekjáték, bárki meg tudja csinálni, szóval ez nem lehet kifogás. Én kb. két éve használom a kiegészítőt és azóta már nem kapok olyan hozzászólásokat, amiben arra hívják fel a figyelmem, hogy elgépeltem valamit a szövegben.1 Comment