Ghost – csak az írásra koncentrálj! - Szoftver Tippek

Ghost – csak az írásra koncentrálj!

A Ghost-tal legelőször tavaly, a Kickstarteren futottam össze, mikor a rendszer megálmodója, John O’Nolan adományokat gyűjtött az ötlete megvalósításához. Az ötlet roppant egyszerű volt: egy olyan rendszer létrehozása, ami egyetlen célt szolgáljon, mégpedig azt, hogy megjelenítse a szerző bejegyzéseit. Magyarán szólva egy blogmotor és semmi több.

Erre ott a WordPress, gondoltam akkor magamban, amit már jó pár éve fejlesztenek és megszámlálhatatlanul sok kiegészítő, illetve sablon telepíthető. És ezzel el is volt felejtve a Ghost egészen ezen év közepéig, amikor úgy döntöttem, hogy másik tárhelyszolgáltatóhoz költöztetem a személyes blogom. A szofvertipp.info már kétszer költözött a tavalyi év során, úgyhogy tudtam mivel jár egy WordPress oldal költöztetése, ami annyira nem nagy dolog, de nekem nem volt kedvem rá, inkább szerettem volna valami újat, valami egyszerűbbet kipróbálni. Ekkor jött a képbe ismét a Ghost, ami addigra már létrejött és egyre növekvő népszerűségnek örvendett…

ghost

Igazán nem volt kedvem WordPresst telepíteni és adatbázist migrálni, aztán a jogosultságokkal bíbelődni, CDN-t meg cache-t beállítani. Folyamatosan frissíteni a rendszert meg a kiegészítőket meg még annyira sem, úgyhogy inkább lemondtam a régi tárhelyem és a havidíj feléből regisztráltam egy Ghost PRO fiókot. Ezt a lépésem azóta se bánom. Bár szeretem buherálni az oldalaim, új kiegészítőket kipróbálni, optimalizálgatni, napi 8+ óra programozás után nem mindig van kedvem, főleg nem a személyes blogomra, amelyen általában rövid kódrészleteket teszek közzé vagy a napi munkámmal kapcsolatos nyafogásaim osztom meg.

ghost_pro

Jelenleg a legolcsóbb, a “Mini” csomagot használom, ami egyetlen blog létrehozását és 10 000 oldalletöltést engedélyez. Picit fura volt a limitálás az oldalletöltéseket illetően, de én még nagyon messze vagyok attól, hogy havonta meghaladjam azt a kvótát. Magában a szolgáltatásban nem csalódtam, roppant egyszerű és az oldalak piszok gyorsan töltődnek be. Egy délután során migráltam a régi, még WordPressen írt cikkeket és picit változtattam a témán, amitől szebb nem lett, de legalább egyedi :) Egyetlen délután során…A hozzászólások lezárultak.