Gzip tömörítés - Szoftver Tippek

Gzip tömörítés

Már több bejegyzésben is szó volt arról, hogy mennyire fontos a weboldalak gyors betöltődése. Nem csupán a kereső botok miatt, de lesznek látogatók, akik gondolkodás nélkül bezárják a lapot, ha látják, hogy betöltődése tovább tart, mint más oldalak. Akkor arról volt szó, hogy oda kell figyelnünk a képek, cssek, javascriptek mértére, meg vigyáznunk kell, hogy milyen templatet választunk oldalunknak. Most is a weboldalak betöltődésének idejéből fogunk lefaragni, de ezúttal a gzip tömörítéssel.

A gzip (GNU zip) nem más, mint egy nyílt forráskódú, GNU licesz alatt terjeszthető tömörítő program és a segítségével létrehozott tömörített fájlok formátuma. A gzip-et UNIX rendszerekre írták, de ma már rengeteg alkalmazás használja, többek között az összes modern böngésző: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera, Safari.

Egy egyszerű oldallekérésnél a böngésző küld egy GET parancsot a webszerver fele paraméterként megadva az oldal címét, amire szüksége van. Ekkor a webszerver megkeresi a fájlt és elküldi a tartalmát a böngészőnek, ami megjeleníti azt. A fájl méretétől függően eltarthat egy ideig, amíg a böngésző letölti azt, hiszen egy sima HTML fájl általában 100-150KB, de ez lehet jóval több is. Nem is olyan régen a melóhelyen sikerült közel 1MBos HTML oldalakat generálni.

Az időt, amely alatt a fájl átér a webszervertől a böngészőig kétféleképpen csökkenthetjük: egy gyorsabb internet kapcsolattal vagy úgy, hogy kevesebb adatot küldünk. A gzip használata a böngészőkben az utóbbi megoldást ragadja meg. Az ötlet az, hogy küldjünk kisebb méretű fájlokat, így az oldal hamarabb betöltődik. Mikor a böngésző elküldi a kérést a webszerver fele, tudatja azt, hogy támogatja a gzip tömörítést vagy nem. Ha igen, akkor a webszerver tömöríti a fájlt és úgy küldi a böngészőnek, ekkor a böngésző kicsomagolja azt és megjeleníti. Ha a böngésző nem támogatja a gzip tömörítést, akkor a webszerver tömörítés nélkül fogja küldeni a fájlt.

gzip tömörítés, weboldal gyorsítása

Igazából semmi hátrányát nem látom a gzip használatának, a legtöbb modern böngésző támogatja, az Apache webszerver is, meg úgy hiszem IIS6 és IIS7-en is be lehet állítani, bár előbbiben nem vagyok teljesen biztos. Bizonyára picivel több CPU erőforrást igényel a webszerver a fájl tömörítése miatt, meg a böngésző a fájl kicsomagolása miatt, de ez nem annyira hatalmas terhelés különbség. Megfelelő gyorsítótárazás mellett nem is érezhető.

A WhatsMyIP.org-on megnézhetjük, hogy egy oldal támogatja a gzip tömörítést vagy nem. Láthatjuk a lap méretét gzip tömörítés mellett, illetve nélküle, valamint hogy mennyit nyerhetünk, ha bekapcsoljuk a gzip tömörítést webszerverünkön.2 Comments