Hálózatok tutorial – bemelegítés - Szoftver Tippek

Hálózatok tutorial – bemelegítés

Nem igazán vagyok jó a hálózatok terén, nem is fogok részletesen foglalkozni a témával, csupán megígértem egyik barátomnak, hogy segítek és hát élőben nem igazán megy nekem a magyarázás, így gondoltam talán jobban megy, ha leírom…

Nem fogok nagyon belemászni semmibe, csupán annyiról írok amennyire neki szüksége lesz, esetleg beszúrok pár linket, ahol még utánanézhet a dolgoknak. Szóval a következő pár bejegyzés elsősorban neki szól, de igyekszek említeni olyan dolgokat is amiről tudom, hogy neki megy, de másnak esetleg még nem, így remélem a leírás más számára is használható lesz.

Igazából ezt, az első részt át akartam ugrani, szóval ha már nagyjából tudod, hogy mi az IP cím, IP osztályok, akkor egyszerűen kiugorhatod, nem veszítesz vele sokat, viszont ha nem világos, akkor mindenképpen olvass tovább, mert a következő részek nem fognak menni.

Mielőtt IP címről beszélnénk, mindenképpen át kell nézni a 2es számrendszert, valamint 2esből 10esbe és fordítva alakítást. Ezzel nem húzom az időt, a többségnek ez már megvan, akinek nem lenne az olvasson utána a wikipedián: angol, magyar (ha többeknek is nem lesz érthető és lesz rá igény, akkor a jövőben írok róla részletesebben)

Az IP cím

Az IP címeket olyan hálózati eszközök azonosítására használjuk, amelyek az Internet Protocolt használják kommunikációra. Egy IP cím (csak az IPv4-el foglalkozunk a tutorial során) 4 bájtból, azaz 32 bitből áll, amit általában tízes számrendszerben írunk fel, ponttal elválasztva a bájtokat (0-255): 192.168.0.1 Ugyanez az IP cím kettes számrendszerben, bájtonként elválasztva: 11000000 10101000 00000000 00000001

Az IP osztályok

Igazából már nem sok értelme van classful ip kiosztást tanulni, de érdemes átolvasni: angol, angol. (Dude, te mindenképp olvasd át!)

Nagyjából ennyi lenne a bemelegítés, ha valami nem világos, akkor kérdezzetek bátran.

Hálózatok tutorial:

1. rész: Hálózatok tutorial – bemelegítés
2. rész: Hálózatok tutorial – CIDR elmélet
3. rész: Hálózatok tutorial – CIDR példa
4. rész: Hálózatok tutorial: routing táblázat
5. rész: Hálózatok tutorial: traceroute2 Comments