Hibernálás ki-be kapcsolása Vistán - Szoftver Tippek

Hibernálás ki-be kapcsolása Vistán

A hibernálás nagyon hasznos funkció lehet mindazok számára, akik mindig onnan szeretnék kezdeni Windosukon a munkát, ahol abbahagyták, ugyanazokkal az elindított programokkal, viszont aki nem használja, annak érdemes kikapcsolni.

A hibernálás annyiból áll, hogy a Windows elmenti minden futó alkalmazás állapotát, aztán következő induláskor visszaállítja. Ez jól jön, ha az indítógomb lenyomása után szinte azonnal folytatni szeretnénk munkánk, amit a hibernálás előtt hagytunk abba. De mint mindennek, ennek is ára van, nem is kicsi. Hibernáláskor a Windows tükrözi a RAMot a merevlemezre, így nagyjából annyi helyet foglal el, amennyi RAMod van. Jó, ez 2-3-4 GB RAM esetében nem gond, most már elég nagy a merevlemezek mérete, de ha nem használjuk a hibernálás funkciót, akkor érdemes kikapcsolnunk és helyet felszabadítanunk.

Sajnos Vistán nem kapcsolhatjuk ki a GUIból a hibernálást – ennyit a Windows felhasználóbarátságáról, ami miatt még sokan ezt választjuk Linux helyett… De viszonylag egyszerű így is a dolgunk, csupán nyissunk egy command prompt-ot adminisztrátorként és gépeljük be a következő parancsokat:

powercfg.exe /hibernate off (hibernálás kikapcsolása)
powercfg.exe /hibernate on (hibernálás visszakapcsolása)A hozzászólások lezárultak.