Hogyan készítsünk videót, ami nem gagyi? - Szoftver Tippek

Hogyan készítsünk videót, ami nem gagyi?

Pontosabban hogyan készítsünk olyan videókat, amelyeket végignéznek, nem pedig elkattintanak az első tíz másodperc után… Az az helyzet, hogy a YouTube és a YouTubehoz hasonló videómegosztó oldalak elterjedése, valamint a videók rögzítésére alkalmas eszközök elérhetősége oda vezetett, hogy mindenki mindenről videót készít, és megosztja azt. Rengeteg új videó kerül fel naponta az internetre, azonban ezek közül nagyon kevés az, ami annyira érdekes, hogy végig is nézik az emberek, pedig a legtöbb esetben nem a tartalommal van a gond…

Steve Stockman a szerzője a “How to Shoot Video that Doesn’t Suck” című könyvnek, a következő videó pedig a könyv trailere. Mondanom se kell, hogy a könyv témája a videó készítés, de nem a technikai fele, amit a legtöbben ununk, hanem arról szól, hogy hogyan készíthetünk olyan videókat, amiket az emberek végig is néznek és nem kattintanak el 10 másodperc után.

A könyv trailerében 5 egyszerű tippet kapunk arról, hogy hogyan készítsünk jó videókat:

#1. Mindig a lényegre koncentráljunk, ne az egészre. Ragadjuk ki az érdekes részeket és csak azzal foglalkozzunk. De ne túl sokáig, mikor kezd unalmassá válni, fordítsuk a kameránk valami más fele.

#2. A legtöbb esetben személyekről készítünk videókat és mivel az emberi arc, legfőképpen a szem rengeteget elárul érzéseinkről, ezért nagyon fontos, hogy tisztán látszódjon a célszemély arca és szemei, hogy átjöjjenek az érzései.

#3. Nagyon fontos, hogy a fényforrás a készülék mögött legyen, ne pedig vele szemben, hiszen akkor minden, beleértve a “target”-et is sötét lesz, elvesznek egyes részletek és a kép vagy videó startból unalmasabb.

#4. Ne egyben akarjunk mindent rögzíteni, mert nagyon idegesítő tud lenni, mikor egyik célról a másik célra irányítjuk a készüléket. Fókuszáljunk valamire, start, megállít és jöhet a következő célpont, megint elindít, majd ha kész, akkor megint megállít.

#5. Videónk legyen rövid és lényegre törő, a videó eredeti hosszából tüntessünk el 2/3-ot…

Tényleg annyira banális dolgok, hogy bárki gondolhatna rájuk, de mégse tesszük. Nem vagyok nagy fotós, tényleg nagyon ritkán ragadok gépet a kezembe, hogy bármit is lekapjak vagy videót készítsek és tényleg rengeteg olyan tényező van, amire egyáltalán nem figyelek, pedig biztos sokkal érdekesebb videóim lennének. Nem kell profinak lennünk, hogy érdekes videókat készítsünk, csupán pár apróságra kell odafigyelnünk. Már a videóból is sokat lehet tanulni, de érdemes a könyvet is bújni egy picit. Az ára se oly borsos, ~10USD-ért láttam az Amazonon ;)1 Comment