Humans.txt - Szoftver Tippek

Humans.txt

A webmesterek számára már nem újdonság a robots.txt – egy fájl, amit a weboldalak gyökérkönyvtárába szokás tenni és ami a keresők számára tartalmaz információkat az oldalról. A Humans TXT egy új kezdeményezés, hogy megismerjük a weboldalak készítőit, elvégre emberek vagyunk, nem robotok…

Az új trendről a HumansTXT.org-on olvashatunk bővebben, aminek a lényege, hogy megismerjük – ez talán túl erős szó, inkább megtudjunk pár információt – a weboldal üzemeltetőiről illetve készítőiről.

humans.txt

Egyelőre nem látom túl sok értelmét, hiszen a legtöbb oldalon van “Kapcsolat” szekció, vagy akár külön oldal, ahol rátalálunk az elérhetőségekre, személyesebb oldalakon vagy blogokon meg szinte minden esetben találunk egy “Rólam” oldalt, ahol az oldal gazdája pár sorban bemutatkozik. Céges weboldalak esetében pedig, amelyeken nem csak 1-2 ember dolgozik, valószínűleg nem publikálják a készítők névsorát, hanem a Google-höz hasonlóan valami egyszerű és nem túl sokatmondó szöveg kerül majd a humans.txt fájlba:

Google is built by a large team of engineers, designers, researchers, robots, and others in many different sites across the globe. It is updated continuously, and built with more tools and technologies than we can shake a stick at. If you’d like to help us out, see google.com/jobs.

Na de semmihez nem állunk negatívan hozzá, biztos jó lesz valamire. Mondjuk spambotoknak email címeket gyűjteni… :) Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz egy év múlva, a weboldalak hány százalékának fog majd humans.txt lapulni a gyökérkönyvtárában. És hogy hányan fogják azokat elolvasni…A hozzászólások lezárultak.