Ingyenes és gyors diagram készítő – yEd Graph Editor - Szoftver Tippek

Ingyenes és gyors diagram készítő – yEd Graph Editor

Bár programozó vagyok, a cégnél, ahol dolgozok mégse használok diagramokat, pedig egész jól jönnének néha (UML, Use Case, stb…), ezért csak akkor kezdek el kapkodni valamilyen diagram készítő szoftver után, ha suliba valamilyen projekt mellé kérik, esetleg ha prezentációknál szükségem van néhány diagramra. És múlt héten szükségem volt rá, ezért megint kezdődött a keresgélés…

Rengeteg nagyon fejlett diagram készítő szoftver létezik, azonban igencsak borsos áruk van. Ezek közül a kedvencem a MagicDraw, mert pofon egyszerű a használata, nagyon hamar rájön a felhasználó, hogy mit hogyan kell használni, nem szükséges órákig böngészni a súgót. És gondolom ez az egyik legfontosabb szempont, mikor egy szoftver mellett tesszük le a voksunk. Az ára azonban nem túl barátságos, a Personal Edition 125EUR, a Standard Edition meg 425EUR és a határ a csillagos ég… Sajnos egyszer minden jó véget ér, úgy az a 30 nap is, ami alatt ingyenesen kipróbálhatjuk a szoftvert és akkor ismét nekiláthatunk a keresgélésnek.

Egy ingyenes alternatíva – ez így igencsak erős, inkább egy ingyenes kényszermegoldás – lehet a yEd Graph Editor. A szoftver ingyenesen letölthető vagy akár a böngészőből is futtatható telepítés nélkül (yEd Web Start), ez azonban nekem nem jött össze. A yEd Graph Editor semmiképp se hasonlítható a MagicDrawhoz, közel se nyújt annyit, mint a nagytesó, de ugye az ára se annyi. Nekem egy prezentációba kellett néhány diagramot készítenem, arra tökéletes volt.

Nagyon hamar rá lehet jönni a szoftver használatára, 10-15 perc után már úgy érezzük, mintha már évek óta használnánk. Gyors, nem kell túl sokáig várnunk induláskor és leálláskor se. A következő diagramokat támogatja:

BPMN

Flowcharts

Family Trees

Semantic Networks

Social Networks

UML Class Diagrams

A szoftver nem tökéletes, közel se támogat annyi diagram típust, amennyire egy programozónak szüksége van, de ingyenes, használata egyszerű és elég sokszor kihúzhat a bajból. A jövőben igyekszem megosztani tapasztalataim a diagram készítő szoftverekről, jó lenne találni 2-3 ingyenes diagram készítőt, amivel bárki elkészítheti diagramjait anélkül, hogy kisebb vagyont pengetne egy MagicDraw kaliberű szoftverért.A hozzászólások lezárultak.