Jön a Google böngésző! - Szoftver Tippek

Jön a Google böngésző!

Nagy nap a mai, hiszen az IE, a Firefox, az Opera és a Safari versenyébe egy új vetélytárs száll be nem kis esélyekkel. A keresőóriás a tegnap jelentette be nyílt forráskódú böngészőjét, amelynek béta verziója még a mai napon elérhető lesz.

Ugyancsak tegnap, röviddel a hivatalos bejelentés előtt bukkant fel egy képregényszerű bemutató a Google Chromeról, melyben az új böngésző alapötleteit mutatták be. A Google célja egy stabil, gyors és biztonságos böngésző életre keltése, amely kielégíti a mai felhasználó igényeit is, aki már nem csak weboldalakat böngész, hanem olyan webes applikációkat is használ, amelyhez hasonlóak nem voltak az első böngészők megjelenésekor.

Talán a legfontosabb alapötletek egyike a multiple process használata, melynek lényege, hogy létrejöttekor minden process memóriát foglal le, majd mikor véget ér, felszabadítja azt. Minden tab külön processben fog futni, így ha véletlenül valamelyikkel gubanc lenne, akkor csupán egy fület kell bezárni és nem omlik össze a böngésző, amely félig megírt email vagy blog bejegyzés esetén nemvárt örömet okoz a felhasználónak.

Újdonságnak számít a Process Manager is, amely elárulja a felhasználónak, hogy melyik oldal mennyi erőforrást használ, így a felhasználó nem csak a böngésző lassúságára panaszkodhat majd és tudni fogja, hogy melyik fület kell bezárni, ha már nem mozdul a gép…

A Google egy ideig a Firefoxot tologatta, aztán egyszer csak eltőntek a Firefox ajánlói linkek és most hivatalosan is bejelentették az új böngészőt. De vajon jó nekünk egy újabb böngésző megjelenése? Úgy gondolom, hogy a felhasználók számára mindenképp. Pont az egyik nap elmélkedtem azon, hogy nincs egy jónak mondható böngésző… IEről nem is mondanék semmit, Firefox nagyon kajás, Operában még valahogy nem igazán mondhatók használhatónak a pluginok, Safari meg úgy rossz, ahogy van. Ha a többi Apple szoftver is hasonlóan megbízható és szófogadó, mint a Safari, akkor PC + Ubuntu forever… Szóval szükség van egy jobb, gyorsabb, megbízhatóbb böngészőre és én igazán nem bánnám, ha az a Google Chrome lenne. Fejlesztői szemszögből nem tudom, hogy mit mondhatnék, hiszen így is van egy rakás böngésző, ami különbözőképpen jeleníti meg weboldalainkat, egy új böngésző azt jelenti, hogy plusz egy böngészőben kell tesztelni az oldalt, hacsak nem követi a standardokat… de ezt majd meglátjuk, mikor végre kipróbálhatjuk a Google legújabb remekművét, a Google Chromot, amelynek első betája sajnos csak Windows operációs rendszerre lesz elérhető, de gőzerővel dolgoznak a Linuxos és Maces verziókon is.

*A screenshotok innen: BlogscopedA hozzászólások lezárultak.