Szoftver Tippek » Keresőoptimalizálás: co.cc domainek bannolva a Google találati listákról

Keresőoptimalizálás: co.cc domainek bannolva a Google találati listákról

A Google folyamatosan azon munkálkodik, hogy minőségi tartalom jelenjen meg a találati listákon és hogy a felhasználók megtalálják amit keresnek. Sajnos még így is rengeteg spam oldal jelenik meg a találatok között, ezért is tett a Google egy hatalmas lépést: bannolta a találati listákról az összes co.cc aldomain-re épített weboldalt.

A co.cc nem képezi részét a hivatalos domain hierarchiának, tulajdonképpen egy olyan vállalat tulajdonában van, amely lehetővé teszi, hogy bárki ingyenesen regisztrálhasson magának egy ingyenes aldomaint. Mint például a try.hu. Nem a szolgáltatással volt gond, mert temérdek hasonló szolgáltatás létezik, inkább azzal, hogy rengetegen használták, regisztráltak maguknak egy ingyenes co.cc aldomaint és aztán innen-onnan összemásolt tartalmú weblapokat tettek alájuk. A co.cc aldomaineket használó oldalakon nem vagy csupán nagyon ritka esetben volt minőségi tartalom, inkább csak spam oldalakat hoztak rajtuk létre, ezért is tartom helyesnek a Google lépését…

Egyáltalán nem a szolgáltatással vagy a szolgáltatóval volt probléma, hiszen ugyanígy ingyenes aldomaineket kapunk a wordpress.com vagy blogger.com-on is, a különbség csupán annyi, hogy amíg a wordpress.com vagy blogger.com aldomainekre épített weboldalak között találunk számos minőségi tartalommal rendelkezőt is, addig a co.cc zöme spam oldal volt.

Biztos vagyok benne, hogy itt is került pár egyedi tartalommal rendelkező értékes oldal, de véleményem szerint ez egy jó és fontos lépés volt a Google-től a spam elleni harcban. A másik dolog, hogy ha valamivel komolyan szeretnénk foglalkozni, és időt és energiát fektetünk bele egy weboldalba, akkor azt csináljuk úgy, ahogy hosszú távon is a legjobb: saját domain és saját tárhely és akkor nem érhetnek ehhez hasonló kellemetlen meglepetések. Kíváncsi vagyok, hogy mikor teszi meg ugyanezt a lépést a Bing és a Yahoo Search is…1 Comment

  • Hozzátenném, hogy sajnos nem csak a Google bannolta a co.cc oldalakat. Nem tudom a többi biztonsági szoftver hogy áll a dologhoz, de az Eset Smart Security kategorikusan elutasítja az ilyen oldalak betöltését mondván, hogy “Az oldal ártó kódokat tartalmaz”. Sajnálattal tapasztaltam ezt, mivel az én oldalam egy online játékban résztvevő csapat információs oldala volt itt, amit egy ideje ez miatt nem tudok tovább fejleszteni. lehetne mondani, hogy tegyem át egy másik szolgáltatóhoz, ám nem olyan egyszerű költöztetni egy PHP alapon dolgozó portált. A legtöbb ingyenes szolgáltató túl sokat korlátoz a php szkriptek közül, így szinte az egészet át kellene írni. Egyetértek azzal, hogy sok “szemét” van az ingyenes szolgáltatóknál, ám ilyen alapon a magyar ingyeneseket is mind bannolni lehetne, hiszen 10 oldal közül talán ha egy tartalmaz érdemi információkat, a többi csupán koppintás, gyengébb, vagy jobb próbálkozás, viszont rogyásig vannak nem az oldal profiljába vágó reklámokkal (és nem csak az oldal készítője szándéka szerint).