Keresőoptimalizálás: frissítések gyakorisága - Szoftver Tippek

Keresőoptimalizálás: frissítések gyakorisága

Az elmúlt pár hónapban nem igazán volt időm foglalkozni az oldallal, főleg az őszön nem, mikor szinte rá se néztem. Decemberben csupán egyetlen árva bejegyzés született és az azt megelőző hónapokban se estem túlzásokba. De minden rosszban van egy kicsi jó is, láthattam mi történik egy relatíve erős oldallal, ha abbamaradnak a frissítések és elhanyagolják azt.

Kezdjük azzal, hogy én úgy gondoltam, hogy ha egy oldal elég erős és jó hleyen jelenik meg a Google találatokban, akkor az nem fog lennebb csúszni csak azért, mert nem jelennek meg új bejegyzések, hiszen vannak oldalak, amelyek soha nem frissülnek, már évek óta ugyanaz a szöveg, kinézet, stb. Például a gpr-check-hez hasonló oldalak szinte soha nem változnak, mégse esnek vissza a találati listán.

És a szoftvertipp mégis… Nem szoktam figyelni a kulcsszavakat, hogy melyikre hányadik az oldal, de mivel az a látogatók jelenetős része a keresőkből csöppen az oldalra, érezhető volt, hogy a Google már nem tarja annyira erősnek, mint mikor 2-3 naponta jelent meg új bejegyzés. A napi egyedi látogatók száma durván számolva 20 százalékkal esett vissza. Az első gondolatom, mint gondolom néhány olvasómnak is, az volt, hogy biztosan egy nagyobb változtatás történt a Google algoritmusában és azért esett vissza a látogatottság…

De Januárban ismét leültem és írtam pár bejegyzést. Az elsőt alig akarta észrevenni, gondolom mivel nagyon ritkán frissítettem az utóbbi időben, ezért kevesebbszer szaladt végig az oldalon változások után kutatva. Összesen három bejegyzést írtam és 5 naponta jelenítettem meg egyet. Az első bejegyzés szinte csak egy hét után jelent meg a találati listákon. Közben megjelent a második bejegyzés, ami már kevesebb, mint egyetlen nap eltelte után ott volt a találati listákon, a harmadik bejegyzés pedig órákon belül, tehát a Google már gyakrabban keresett új tartalmat az oldalon. Ezzel együtt mára már visszaállt a régi rend, visszakaptam az elvesztett napi 20%-ot, tehát mégse az algoritmus változott annyira, hogy hazavágja a blogot.

Az is megfigyelhető, hogy egyre több “statikus” oldal mellé kerül rendszeresen frissített blog, tehát a frissítések gyakoriságának mégis csak van valami köze a találati listán elfoglalt pozíciókhoz. Mint blogger és web developer, azt mondom, hogy ez rendben is van, az elhanyagolt oldalak ne jelenjenek meg előkelő helyeken, sőt idővel ki is lehet dobálni a linkeket a rendszerből, de lehet, hogy egy weboldalon évente csak pár alkalommal jelenik meg új tartalom, ami viszont nagyon értékes és nem érzem fairnek, hogy csak azért hátrább sorolja az adott cikket a kereső, mert az oldalon nem jelennek meg újabb bejegyzések.

A kereső motorok algoritmusát sajnos (vagy talán nem sajnos) nem tudjuk, ezért ebből a cikkből nem azt kell levonni, hogy minél többször frissül egy oldal, annál jobb pozíciót foglal el a találati listán. Távolról sem. Itt arról volt szó, hogy a Google hogyan viselkedik ezzel az adott oldallal, ha picit hanyagolom. Lehet, hogy egy másik oldalnál teljesen mást tapasztalnánk…A hozzászólások lezárultak.