Keresőoptimalizálás – vigyázat a csalókkal! - Szoftver Tippek

Keresőoptimalizálás – vigyázat a csalókkal!

Bár úgy néz ki, hogy a Google PageRank lassan véget ér, hiszen a tavaly április óta nem volt update, csupán 0-ás PageRank-et kapnak egyes oldalak, még most is mindenki arra gyúr, hogy minél nagyobb PR értékű oldalról kunyeráljon linket. Ezzel nem is lenne különösebben semmi baj, ha egyesek nem próbálnák átverni az embert…

Ma már odafigyelek, hogy milyen oldalakkal cserélek linket, de régebben nagyon sokszor megjártam, hogy megbeszéltük a linkcserét, ki is tettük mindketten az oldalainkra, aztán 1-2 hónap múlva szépen eltűnt a link a másik oldalról… Amatőr megoldás, mégis egyszerűen át lehet verni a figyelmetlen webmesterek, akik csak hobby szinten építik weboldalaik és kerül jobb dolguk annál is, hogy minden nap a visszalinkek listáját nézegessék.

Ennek egy picivel profibb verziója, mikor az egyik fél JavaScriptből helyezi el a linket, így ha te nézed meg az oldalát, akkor a link a helyén, ahogy megegyeztetek, nyugodtan alszol éjszaka. A gond csak az, hogy a web crawlerek nem képesek JavaScript függvényeket futtatni, tehát a linked nem lesz látható a botok számára. Tehát a Google legjobb esetben is 1-2 sor JavaScriptet lát a linked helyett, aminek értéke számodra nulla.

Ugyanaz a megoldás, a Google elől eltüntetni a linket, csak picit okosabban… Pár évvel ezelőtt nekem is a kezemben volt egy lista a Google botok IP címeivel, amit nagyon egyszerűen fel lehet használni, hogy elrejtsük weboldalunk egyes részeit a kereső robotok elől. Szerver oldali scriptben (PHP, ASP.NET, …) ellenőrizhetjük, hogy a request milyen IP címről jött a szerver fele, ha a cím rajta van a robotok listáján, akkor egyszerűen nem jelenítjük meg a linkeket tartalmazó elemet.

Mostanában azonban van egy új megoldás, a linket ki is teszik egy olyan oldalra, amin kevés link van, így gondolod, hogy kaptál egy erős linket, hiába nincs még PR értéke… Francokat! Ha jobban megnézed az egész websiteot, láthatod, hogy arra az oldalra, amire a te linked is kikerül, egyetlen link se mutat, tehát a Google nincs ahogy rátaláljon. Vagy eleinte van link, például “Partnerek” a főmenüből, de ez idővel eltűnik, így ha a keresők rá is találnak a linkre, ami az oldaladra mutat, annak az értéke megint csak nulla.

Nem azért osztom meg most veletek a tapasztalataim keresőoptimalizálás és linképítés terén, hogy holnap ugyanezekkel a trükkökkel verjétek át webmester társaitok, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem mindenki játszik a szabályoknak megfelelően és ha figyelmetlen vagy, te, a becsületes maradsz alul. Hogy elkerül az esetleges csalásokat, a legjobb módszer ha bizonyos időintervallumok elteltével ellenőrzöd a visszalinkjeid és azok értékét. Például havonta megnézheted a Yahoo SiteExplorer-ben, hogy hány visszalinked van és milyen oldalakról.A hozzászólások lezárultak.