Keresőoptimalizálás: weboldalak betöltődésének ideje - Szoftver Tippek

Keresőoptimalizálás: weboldalak betöltődésének ideje

Bár sokan nem is gondolnak rá, egy oldal betöltődésének ideje nagyon fontos keresőoptimalizálási szempontból és ha nem vigyázunk, akár látogatókat vagy potenciális vásárlókat is veszíthetünk oldalunk betöltődésének ideje miatt. A Google Caffeine több új faktor mellett már a weboldalunk betöltődésének idejére is figyel, ezért ideje erre is odafigyelni picit…

A legtöbb internetezővel már biztosan megesett, hogy egy weboldalt szeretett volna megnyitni, amin értékes információkat sejtett, azonban az oldal annyira lassan töltődött be, hogy inkább bezárta és inkább más oldalon kezdett el keresgélni. Ez mondjuk a legrosszabb eset, ha a látogató bezárja az ablakot még mielőtt egyetlen oldalra is rápillantott volna. Én nagyon sokszor ha egy érdekes cikket találok egy oldalon, akkor akár fél órákat is eltöltök az oldalon egymás után olvasgatva a cikkeket, gondolom nem vagyok egyedül. De ha az oldalak lassan töltődnek be, akkor szinte biztos, hogy a második cikk elolvasása után a kis piros x gombon landol majd a kurzorom és nem fogok tovább olvasgatni, illetve reklámokra kattintani. És monst biztosan mindenki azt gondolja, hogy “áááá, dehogy is, én megvárom, hogy betöltődjön az oldal, ha érdekel, ami rajta van”, de az az igazság, hogy ha egy oldal picivel is később töltődik be a kelleténél, az sokat ront a user experience-en.

Az átlag webmesterek meg nem is sejtik, hogy ez keresőoptimalizálási szempontból is visszadobja az oldal látogatottságát, hiszen a Google most már erre is odafigyel. A Google és a többi kereső célja, hogy minőségi oldalakat jelenítsen meg a találati listán, ezért egyre inkább figyelembe vesz olyan tényezőket is, amelyeknek nem sok köze van a tartalomhoz, viszont a látogatási élményhez annál több. A keresők mindig is azt javasolták, hogy ne nekik építsük az oldalakat, hanem a látogatóknak, így szerintem egész jó irányban haladunk.

Pici odafigyeléssel pedig az oldal betöltődésének idején is javíthatunk. Íme néhány tipp:

  • Tárhelyszolgáltató: érdemes odafigyelni tárhelyszolgáltató választásakor, ne csak az árat nézzük, hanem a szerverek terheltségét is. Ha ezt elszúrjuk, akkor hiába a többi lépés, a maximumot nem tudjuk kihozni az oldalból.
  • Képek mennyisége és mérete: vigyázzunk, hogy a design elkészítésekor minél kevesebb képet használjunk, inkább próbáljuk CSS segítségével megoldani, amit lehet, hiszen a CSS3 már rengeteg lehetőséget kínál a designerek számára. Ha pedig kénytelenek vagyunk képeket használni, akkor figyeljünk oda a méretekre. Még hogy nem a méret a lényeg…
  • Facebook és egyéb social stuff: soha nem rajongtam értük, bár lehet, hogy csak azért, mert nem vagyok képes ezeken népszerűsíteni oldalakat, de figyeljünk oda, hogy a kis like és hasonló gombok milyen sebességgel töltődnek be. Lehet, hogy mi mindent megteszünk, hogy villámgyors legyen az oldalunk, de ilyen dolgok miatt veszíthetünk helyezést.
  • HTML, CSS és JavaScript: itt is a méretekre kell figyelni, minél egyszerűbb és kisebb, annál jobb. CSSben nem kötelező definiálni minden elem stílusát, csupán azoknak az elemeknek, amik megjelennek az adott oldalon. Továbbá használhatunk több különböző CSS és JavaScript filet is különböző oldalakon

Nem nehéz, csupán oda kell figyelni rá. És érdemes. Nem csak azért mert most már a Google is figyel rá, hanem a látogatók miatt.A hozzászólások lezárultak.