Kilépés az összes programból akár egyetlen kattintással - Szoftver Tippek

Kilépés az összes programból akár egyetlen kattintással

Létezik jó pár szoftver és megoldás arra, hogy hogyan zárjuk be vagy tüntessük el a futó programokat szempillantás alatt, de íme itt egy újabb… Igazából soha nem volt szükségem hasonló trükkökre, ezért nem tudom elképzelni, hogy milyen szituációkban lehet hasznos. Melóhelyen a Facebook oldal eltüntetéséhez is bőven elég az Alt+Tab meg egy kis reflex.

Készítsünk egy új shortcut-ot, majd a location mezőbe illesszük be a következő kódot:

taskkill /F /FI “USERNAME eq LacyG” /FI “IMAGENAME ne explorer.exe” /FI “IMAGENAME ne dwm.exe”


A LacyG nevet természetesen javítsuk ki a saját felhasználónevünkre, majd a next gombra kattintva hozzuk létre az új shortcutot. Ha készen vagyunk tesztelhetjük, dupla klikk és ha mindent jól csináltunk, akkor be fog záródni minden futó alkalmazás. De lássuk, hogyan is működik…

Egyszerűen a taskkill.exe-t használjuk, amely képes leállítani a futó alkalmazásokat. Minden programot azonban nem akarunk bezárni, ezért filtereket készítünk:

/FI “USERNAME eq LacyG” – zárjon be minden alkalmazást, amely tulajdonosának neve egyenlő LacyG-vel.
/FI “IMAGENAME ne explorer.exe” – és az alkalmazás nem az explorer.exe
/FI “IMAGENAME ne dwm.exe” – és nem a dwm.exe

Nyugodtan módosíthatjuk a kódot és testreszabhatjuk a filtereket. Tegyük fel, hogy nem szeretnénk, hogy a Firefox bezáródjon, hát toljuk meg a kódot a kovetkező filterrel: /FI “IMAGENAME ne firefox.exe” és a következő futtatáskor a Firefox tovább fog futni.

De akkor is hasznos lehet a kiss trükk, ha egy konkrét alkalmazást vagy konkrét alkalmazásokat szeretnénk bezárni. Tegyük fel, hogy csupán a Winamp-et szeretnénk bezárni, a következőképpen alakul a fenti parancs:

taskkill /F /FI “USERNAME eq LacyG” /FI “IMAGENAME eq winamp.exe”

Remek. Winamp behalt, Visual Studio, Skype meg a többi melóhoz használt alkalmazás fut tovább… Az, hogy akár gyorsbillentyűt is hozzárendelhetünk a shortcutunkhoz már csak hab a tortán, így bármikor egyetlen billentyűkombinációval bezárhatjuk azokat az alkalmazásokat, amelyeket valamilyen oknál fogva nem szeretnénk ha mások is észrevennének, hogy használunk.

A shortcut nevét meg ikonját is szabadon változtathatjuk, hogy ne legyen túl feltűnő. Ezzel a kis trükkel mindenki könnyedén elkészítheti a neki megfelelő program-mészárosát. Have phun ;)A hozzászólások lezárultak.