Költözés a Felhőbe - Szoftver Tippek

Költözés a Felhőbe

Az utóbbi időben egyre jobban érdekel a számítási felhő, avagy cloud computing, amiről a jövőben komolyabban is szeretnék majd firkálni, de valószínűleg nem itt, hanem a portfóliós meg félig személyes oldalamon. Már rengeteg cloud alkalmazást használtam nap mint nap, így aztán úgy gondoltam, hogy képes vagyok teljesen a felhőbe költözni…

Számítási felhő

Először is tisztázzuk, hogy mi az a felhő és mi a cloud computing. A számítási felhő egy viszonylag új technológia a számítástechnikában, amelynek lényege, hogy bár a saját gépem előtt ülök, azon dolgozok, de a programok és állományok nem az én számítógépemen találhatók, hanem valahol máshol, egy vagy több szerveren, amit az Interneten keresztül érek el. Egy remek példa cloud computing alkalmazásra a email szolgáltatód: nem te üzemeltetsz mail szervert a gépeden és a legtöbben még email klienst se használunk az email fiókunk elérésére, csupán egy böngészőt. A szolgáltató, mondjuk a Google (Gmail) szerverein fut a mail szerver, ráadásul egy GUIt (Graphical User Interface) is biztosít számunkra, amin keresztül hozzáférhetünk az e-mailjeinkhez.

A felhő

Felhő, avagy Cloud, angolul nem hangzik annyira furán :) A felhő az Internet metaforája, mikor hálózatok diagramját rajzoljuk, akkor az Internet-et általában egy felhővel jelöljük, innen jön tehát a számítási felhő elnevezés.

Miért akarok “költözni”?

Programozó vagyok, így hétköznaponként legalább két számítógépet használok, egyet a melóban, a laptopom otthon, néha a barátnőm laptopját és akadnak helyzetek, mikor a telefonomról is el kell érjem az adataim. A fájlok másolgatása egyik gépről a másikra szóba se jöhet, rengeteg idő és energia, nem beszélve arról, hogy amíg a munkában Windows 7-et használok, addig otthon Ubuntu fut a laptopomon, így lehetetlen is lenne ugyanazokat a programokat telepíteni minden rendszerre amit használok. A számítási felhő tökéletes megoldás az én problémámra. Még az elején tartunk, de úgy vélem, hogy az átlagfelhasználó már képes csupán cloud computing applikációkra támaszkodni.

Aggályok

Ha számítási felhőről beszélünk és megértjük, hogy pontosan miről is van, szó, akkor az természetes, hogy mindannyiunkban aggályok merülnek fel, hiszen az összes adataink, a legtöbb esetben a személyes féltve féltettek is az interneten lesznek, egy olyan szerveren, aminek nem tudjuk a földrajzi helyét se, azt se, hogy kinek van hozzáférése a fizikai eszközökhöz, mennyire megbízhatók az adminisztrátorok, stb. Mi a garancia arra, hogy az adataink biztonságban vannak és azt pénzért nem adják tovább másoknak. Garancia nincs. Az egyetlen dolog amit tehetünk, hogy olyan szolgáltatókat választunk, amelyekben megbízunk. Számomra ez a Google. Ha egy ilyen nagy cégről kiderülne, hogy az adatainkat tovább adta, vagy huncutkodott velük, akkor vége a mesének, többé nem bíznak majd benne az emberek, nem használják a termékeit és így szépen lassan eltűnik a piacról, így tehát neki is érdeke, hogy vigyázzon adataink biztonságára.

Nyomás a felhőbe!

Számomra a költözés nem volt egyáltalán megterhelő, amire szükségem lenne az már nagyjából elérhető az Interneten is. Email kliensem soha nem volt, próbálkoztam a Thunderbird-el régebben, de nem voltam túlságosan oda tőle, csupán azért próbáltam használni, hogy jelezzen új email érkezése esetén. Mindig is Gmail-es voltam, gyors és megbízható…

A melóban Microsoft Office, otthon Libre Office vagy Open Office fut, telefonon semmi. Már mikor megjelent a Google Docs, akkor szépen lassan kezdtem áttérni, a dolgozataim a mai napig is Google Docs-ot használva írom. Igaz, hogy nem nyújtja ugyanazt, mint a MS Office vagy Open Office, de szerintem az átlagfelhasználó számára bőven elegendő. Windowsról, Linuxról és Androidról is elérem a dokumentumaim, bárhonnan, bármikor.

Már lassan egy hónapja használom a Google Drive-ot, így nem csak a dokumentumaim érhetem el online, de az összes többi állományaim is. A képeim is Picasa-ra meg Google+ ra töltöttem fel, így többé nem veszíthetem el őket, ha éppen bekrepál a számítógépem.

Az oldalon már eddig is rengeteg olyan online szolgáltatást mutattam be, amivel lecserélhetjük a már megszokott, a gépünkön futó alkalmazásokat. Egyre több cloud computing alkalmazás jelenik meg, így hamarosan mindannyian “költözni” fogunk.A hozzászólások lezárultak.