Linux particiók elérése Windows alól - Szoftver Tippek

Linux particiók elérése Windows alól

A Linux és a Windows is különböző fájlrendszereket használnak. A Windows 2000, XP, Server 2003, Server 2008, Vista az NTFS-t (New Technology File System), a  régebbi verziók pedig a FAT (File Allocation Table) vagy FAT32 fájlrendszereket használják. A legelterjedtebb Linux fájlrendszerek az EXT2 (Second Extended Filesystem) és EXT3 (Third Extended Filesystem). A Linux képes gond nélkül kezelni az NTFS fájlrendszert, olvashatunk róla vagy akár írhatunk is rá, azonban a Windows ezt nem tudja a Linux fájlrendszerrel.

Aki mindkét operációs rendszert használja és mindkettőn dolgozik, az tudja, hogy mennyire kellemetlen, ha például Linuxon elkezdünk készíteni egy projektet, amit később  egy Windowson futó szoftverrel szeretnénk folytatni, hiszen mindig kell arra is figyelni, hogy a projektet egy NTFS fájlrendszert használó particióra mentsük. Ez nem is lenne olyan nehéz, de én általában a home könyvtáramban dolgozok és újraindítás után gyakran kapom azon magam, hogy megint elfelejtettem NTFSre másolni a fájljaimat, vagy egy régebbi verzió van ott.

Szerencsére létezik egy ingyenes szoftver, amely pótolja a Windows ezen hiányosságát, lehetővé teszi a Linux particiók elérését. Az Ext2 Installable File System ingyenesen letölthető és minden nehézségek nélkül telepíthető Windows operációs rendszerünkre. A szoftver telepítése során felismeri az EXT2 és EXT3 fájlrendszereket és a beállított kezdőbetűket hozzárendelve mountolja azokat.

A szoftver használatának csupán egyetlen hátrányát látom, mégpedig azt, hogy komoly biztonsági rés lehet, hiszen Windowsról bárki elérheti bármely Linux particiónkon tárolt fájlunkat és módosíthatja azt. Könnyedén módosíthatók a konfigurációs fájlok is, amelyeket normálisan csak a root módosíthat, szóval csak óvatosan vele.A hozzászólások lezárultak.