macOS: banner értesítések időtartamának beállítása - Szoftver Tippek

macOS: banner értesítések időtartamának beállítása

Munkám során az egyik legbosszantóbb feature macOS-en a banner értesítések, amelyekkel már amolyan “se veled, se nélküled” kapcsolat alakult ki. Legszívesebben kikapcsolnám ezt a funkciót, de mivel a Dock-ot automatikusan rejtett módban használom, így nem veszem észre az értesítéseket a különböző kommunikációs eszközöknél (MS Teams, Skype, …). Szóval vagy a bannerek maradnak vagy értékes képernyőfelületet vesztek el a Dock-al…

Időközben rájöttem, hogy igazából az értesítések időtartalma zavar, már régóta elolvasom, hogy miről is van szó, de ő még mindig ott van és várom, hogy eltűnjön, hogy bezárhassak egy böngésző tabot vagy folytathassam a munkám, mert mondjuk a VS Code pont azon részét takarja el, amit éppen bámultam.

A macOS rendszeren a banner típusú értesítések 5 másodpercig láthatóak, aztán szépen eltűnnek. Nekem ez az 5 másodperc néha egy örökkévalóságnak tűnik, ezért szerettem volna, ha picit hamarabb eltűnnének. Sajnos a grafikus felületről nem állítható az értesítések időtartalma, de szerencsére ott a Terminal.

Gépeljük be a következő parancsot:

defaults write com.apple.notificationcenterui bannerTime 2

A parancs végén lévő paraméter határozza meg, hogy másodpercben mérve mennyi ideig legyen aktív az értesítés. Én 2 másodpercre állítottam, nekem az is bőven sok. Természetesen az új érték nem kell kevesebb legyen az alapértelmezett 5 másodpercnél, ha valaki hosszabb ideig szeretné látni az értesítéseket, az nagyobb értéket is megadhat (30, 60, 120, stb…).

Ezután a következő paranccsal nyírjuk ki a NotificationCenter proceszt, hogy az újraindulhasson:

killall NotificationCenter

És ilyen egyszerű az egész. Lehet, hogy ez a funkció annyira kevés felhasználót érint, hogy nem volt értelme terhelni vele a grafikus felületet, én azonban biztosan elrejtettem volna egy “advanced” gomb mögé…A hozzászólások lezárultak.