Olcsó vagy ingyenes SVN szerver - Szoftver Tippek

Olcsó vagy ingyenes SVN szerver

Több okból is szükségem volt már egy saját SVN szerverre, még akkor is, ha az elmúlt fél évben nem igazán fejlesztettem otthon semmit. Elsősorban hiányzik az a biztonságérzet, amit egy SVN szerver képes nyujtani: nem veszhet el a kódom és bármi hülyeséget csinalok, tudom, hogy van egy működő verzió így nem kell fél nap, hogy visszacsináljak mindent, ha éppen rosszul gondolkodtam.

Továbbá van egy rakás félkész vagy még félig se lész projektem, amik csak egyszerűen egy ‘Development’ könyvtár alkönyvtáraiban hevernek és bár tervezem, hogy foglalkozok velük, az még kérdéses, hogy mikor. Talán soha… De ha véletlenül letörlődnek vagy elvesznek, akkor biztos, hogy soha, mert rühellem újraírni azt, amit már egyszer megírtam, inkább hagyom a fenébe az egészet…

A lényeg, hogy nekem kellett egy saját SVN szerver. Számomra az nem megoldás, hogy veszek egy VPS-t és telepítek egy SVN szervert, mindent beállítok, aztán kész vagyok. Ez lenne az ideálís megoldás, de nincs kedvem az adminisztrációs meg biztonsági dolgokkal szöszölni, nekem csak egy sima SVN szerver kell, adminisztrációs gondok nélkül. Legyen egy GUI, ahonnan repositorykat meg felhasználókat hozok létre, illetve állíthatom a userek jogait mindenik repositorynál. Bár ez a user hozzáadás is tök fölösleges, mert a saját projektjeimen egyedül dolgozok amúgy is.

Nem igazán tudtam, hogy melyik SVN szolgáltató a legjobb, kerestem összehasonlításokat meg véleményeket. Tudtam, hogy a Googlenek van valami igyenes szolgáltatása, nézegettem is, de sajnos az csak nyílt forráskodú projektek számára van. Én nem szerettem volna feltétlenül ingyen, ne kerüljön sokba, de azért ingyen se legyen. Lehet kicsit furán gondolkodok, de az ingyenes cuccok egy idő után eltűnnek, nem foglalkoznak velük, stb, mint a legtöbb ingyenes tárhelyszolgáltató. Szóval elsősorban valami olcsót és nem feltétlenül ingyenest kerestem.

Legelőször a CodesSpaces-t nézegettem, 4 USD a legkisebb csomag, 2 felhasználóm lehet és 1 GB tárhelyet kapok. Tetszett, regisztráltam, kipróbáltam, minden rendben. Pofon egyszerű a repositoryk létrehozása, user jogok változtatása. Kevésnek tűnik az a tárhely, de egyelőre itt maradok, mert gyors és egyszerű, aztán ha nem elég az az 1 GB SVN tárhely, akkor váltok, vagy nagyobb csomagot kérek.

A másik, amit nézegettem az a BitBucket. Ez ingyenes, korlátlan tárhely és korlátlan repository. Csupán a userek száma limitált, az ingyenes accountot használva maximum két felhasználónk lehet. Így is jó lenne. Viszont a gondom az vele, hogy csak Git és Mercurial repositorykat lehet létrehozni, amikkel az én TortoiseSVN kliensem nem játszik szépen. Van valami workaround, hogy SVN kliensekkel is működjon, de még nem volt türelmem kibogozni. A lényeg, hogy nekem fontos lenne, hogy sima SVN kliensekkel is működjön, mert más repositorykhoz (meló/freelance) is azt kell használnom és nem akarok 327846283746872634 klienst telepíteni a gépemre…

Amint mondtam végül a CodesSpaces mellett döntöttem. Egyelőre elég nekem az a SVN tárhely és elég olcsó is. A jövőben lehet kipróbálok más szolgáltatót is, most azonban pillanatnyilag remek megoldásnak tűnik.A hozzászólások lezárultak.