Shared szerver vs VPS - Szoftver Tippek

Shared szerver vs VPS

Általában ha azt kéri tőlem valaki, hogy mondjak egy hostot, ahová felteheti a weboldalát, akkor az esetek többségében kap tőlem egy linket, ami a Google keresési találatokra mutat “web host” kulcsszóra és azt az utasítást, hogy nézzen szét a hostok között, nézze meg, hogy mit ajánlanak, mennyiért és válassza ki azt, amelyik neki a legjobban megfelel. A válasz azonban nem minden esetben ilyen egyszerű…

Jó, mondjuk ha valaki ilyen kérdést tesz fel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy neki még lehet, hogy a cPanel is óriási kihívás lesz és képtelen lenne arra, hogy egyedül konfiguráljon egy VPSt, hogy az oldalait hostolni tudja. Nem is nagyon szoktam említeni ezt az opciót, mert ha nem tud megbirkózni a cPanellel, akkor megint hozzám fordul. A cPanelen meg nagyon egyszerű az egész, 5-10 perc alatt kész a konfigurálás, egy VPSen azért picivel tovább tart a dolog. Na igen, lusta és szemét vagyok…

De térjünk vissza az eredeti témához, egy darabig békén hagyom az átlagfelhasználót :) Szóval shared host vagy VPS? A shared hoston vagy megosztott szerveren több felhasználó van, mindenki a saját tárhelyével és control paneljével. Minden felhasználónak lehet több oldala. Itt a gép erőforrásait megosztottan használják, mindenkinek jut egy kevés. Azonban az erőforrások nem egyenlően vannak elosztva, van akinek a weboldala sokkal több CPU erőforrást vagy memóriát igényel, mint a többi. Lehet, hogy iszonyatosan sok látogatója van, így sávszélességből is többre van szüksége.

A megosztott webszerver lényege, hogy olcsó. A fenntartási költségek szétoszlanak a felhasználók között és mindenkire csak egy kevés jut, ezért már pár USDért is kapunk shared hostot oldalainknak cPanellel és egyéb nyalánkságokkal. Hátránya, hogy nem tudod előre, hogy melyik szerverre kerül az oldalad, nem tudod előre, hogy még milyen oldalak vannak azon a hoston, így nem tudhatod, hogy mennyire terhelt és oldalad hogyan fog működni. Bár az adminisztrátorok figyelnek, hogy ne legyen olyan oldal, ami túlterheli a szervert és ne legyen túl sok weboldal rajta, mégis nagyon könnyen megeshet, hogy oldalad nehézkesen mozog a megosztott webszerveren, főleg nagyon olcsó tárhelyeken, ahol rengeteg felhasználót zsúfolnak egyetlen szerverre. Azt kell, hogy mondjam, hogy a Hostgator egy nagyon korrekt szolgáltató, mégis érzik a szoftvertipp-en, hogy megosztott szerveren van: reggelente nagyon gyors az oldal, pillanatok alatt betöltődik, délre meg délutánra picit belassul, már nem töltődik be olyan gyorsan.

A VPS már egy teljesen más világ: egyedül vagy a virtuális szerveren, azt csinálsz amit akarsz. VPS vásárláskor kiválaszthatjuk, hogy mennyi CPU erőforrást szeretnénk, mennyi tárhelyet, havi adatforgalmat és természetesen memóriát, aztán a kifizetés után röviddel használatba is vehetjük. A legegyszerűbb úgy elképzelni az egészt, hogy több 1000km-re tőlünk összeállítanak egy gépet (virtual) a kiválasztott konfigurációkkal, azt internetre csatlakoztatják és a gondjainkra bízzák, hogy csináljunk vele azt amit akarunk. Körülbelül így működik az unmanaged VPS, kapsz egy virtual hostot, egy IP címet és elérést a hostodhoz. Az unmanaged VPSek már elérhetőek bárki számára, sok esetben a havidíj kisebb, mint a shared hostoknál. Persze itt nekünk kell mindent csinálni, nincs cPanel, a legtöbb helyen nincs technical support se. Managed VPSekenél kapunk minden jót, cPanelt, adminisztrátorokat, technical supportot, viszont ezek nagyon sokba kerülnek a shared hostokhoz képest. Ezekről most nem is lesz szó, csupán az unmanaged VPSekről.

Tehát a VPS előnye, hogy egyedül vagy, az összes erőforrás a tied, az oldalaid mindig ugyanolyan gyorsan fognak betöltődni. A legtöbb esetben még spórolhatunk is egy VPSel, hiszen nem feltétlenül van a legnagyobb csomagra szükségünk, az alap csomagok tökéletesen megfelelnek kisebb vagy közepes oldalak számára. Továbbá olyan szoftvereket használhatunk, amiket csak akarunk, nem muszáj ragaszkodnunk a Linux operációs rendszerhez, a MySQL adatbázishoz vagy az Apache webszerverhez. Ráadásul nem muszáj webszervert futtatnunk rajta, például használhatjuk egy Java-ban írt szolgáltatás futtatására is, teljesen szabadok vagyunk. Ha meg kezdjük kinőni a rendszert, akkor kérhetünk nagyobb csomagot, több rendszer erőforrással.

Az unmanaged VPS hátránya, hogy magadra vagy utalva. De tapasztaltabb felhasználóknak nem lehet gond egy operációs rendszer installálás, rajta meg egy webszerver felállítása ingyenes szoftverekből: Bind, Apache, PHP, MySQL. Természetesen vásárolhatunk cPanel vagy Plesk licenceket, amivel gyerekjáték az egész, de én picit sajnálom azt a pénzt, inkább vennék még egy VPSt, vagy bevállalnám a következő private virtual host csomagot több kakaóval…

Szóval a kérdés az, hogy megtűrjük a tömeget, ami néha zavaró, de kényelmes, vagy szerencsét próbálunk, ami eleinte picit ilyesztő, több a munka, de azután sokkal jobb, mint a tömeg?A hozzászólások lezárultak.