Shutter: SnippingTool Ubuntura - Szoftver Tippek

Shutter: SnippingTool Ubuntura

Windowsosok biztosan ismerik a SnippingTool-t, egy apró kis alkalmazás screenshotok készítésére. Nagyon szerettem és a blogoláshoz számomra elengedhetetlennek bizonyult. De amióta végleg áttértem Ubuntu-ra, vissza kellett térnek a jó öreg PrintScreen gombhoz és a Gimp-hez. Készíthetünk képet az aktív ablakról az Alt + PrtScr billentyűkombinációval, azonban a legtöbbször még ebben az esetben is kénytelenek vagyunk Gimpben vagy egyéb képszerkesztőben faragni… 

A Shutter a SnippingTool funkcionalitását hozza Linuxra és Ubuntura, amelyet akár be is állíthatunk, hogy a PrintScreen gomb lenyomásakor elinduljon. Egyszerűen telepíthetjük apt-get-el:

sudo apt-get install shutter

Telepítés után még nincs konfigurálva, hogy automatikusan elinduljon a PrintScreen billentyű lenyomására, de azt könnyedén megtehetjük a beálltások meüből:

– nyissuk meg az Edit > Preferences menüt

– váltsunk a Keyboard tabra

– aktiváljuk a Capture és Capture with selection opciókat

Egy restart után máris a Shutter fog reagálni a PrintScreen gomb lenyomására.

A Shutterben megtaláltam mindazon funkcionalitásokat, amiért Windowson megszerettem a SnippingTool-t. Egyszerű, lehet csak egy kijelölt területről screenshot-ot készíteni és nincs szükség Gimpre vagy egyéb képszerkesztő programra, hogy egy egyszerű screenshotot készíthessek. Alap funkciókat is nyújt képszerkesztéshez, így ha csupán screenshotok készítéséről van szó, többé nincs szükségem a Gimpre.A hozzászólások lezárultak.