SmallBasic – Programozási nyelv kezdőknek - Szoftver Tippek

SmallBasic – Programozási nyelv kezdőknek

Imádok programozni, főleg ha a legújabb és még használatban lévő programozási nyelvekkel dolgozhatok, mint a Java, PHP, C#, stb. Eléggé korán nekifogtam Pascalt tanulni és bár most picit bánom, hogy annyi időt pazaroltam rá, sokak szerint ezt így kell csinálni, először egy egyszerű nyelvvel kell kezdeni, aminek szintaxisa nagyon közel áll a pszeudokódhoz. Aztán ha már értjük, hogy miről is szól a programozás, akkor nekifoghatunk valami komolyabbnak.

Ki nem emlékszik a Logo-ra a kis teknőssel vagy a csúnya kék ablakos Pascal IDEre? Picit elavultak, de úgy néz ki, hogy itt az utódjuk, a SmallBasic a Microsofttól, amely segítségével bárki egyszerű programokat készíthet. A szoftver és egy hozzá tartozó leírás ingyenesen letölthető. Érdemes a szoftver blogját is olvasgatni, mert hasznos információk és a felhasználók által küldött érdekes kódrészletek jelennek meg.

smallbasic_1

A SmallBasic egy kellemes és kényelmes szerkesztővel rendelkezik. A felső menüsor tartalmaz minden olyan funkciót amire programunk írásakor szükségünk lehet. A jobb oldali sávban pedig egy-egy függvényről vagy objektumról kapunk bővebb információt.

smartbasic_intellisense

Nem kell leülnünk és kívülről megtanulnunk minden függvényt, hiszen a modern IDEkhez hasonlóan a SmallBasic is lehetővé teszi, hogy egy kis lenyíló menüből (IntelliSense) kiválasszuk a használni kívánt függvényeket.

smallbasic_logo

Aki imádta a Logo-t és még szórakozni szeretne vele, annak a SmallBasic ezt is lehetővé teszi. Most nem az fd, lt, rt, bk parancsokkal irányítjuk teknőcünket, hanem a Turtle objektum függvényeivel, de a végeredmény ugyanaz.

logo_teknoc

A SmallBasic egy vagány kis szoftver mindazok számára akik szeretnének belevágni a programozásba vagy azoknak akik csupán szórakozni akarnak. Remek eszköz lehet a programozni tanuló gyerekeknek is, akik biztosan másképp viszonyulnak majd az egészhez, ha nem egy őskori programozási nyelvvel bíbelődnek. Talán pár év múlva Pascal helyett ezt tanítják a sulikban is?A hozzászólások lezárultak.