Törött link ellenőrző - Szoftver Tippek

Törött link ellenőrző

Már eléggé régen írtam az eddigi talán legnagyobb projektről, amelybe belevágtam, a CheckBrokenLink.com-ról. Korábban, mikor a projektről írtam, akkor nagyon boldog voltam, hiszen akkor lettem kész az alfa verzióval. Azóta picit változtak a dolgok, sajnos meló és saját meg freelance projektek mellett nem nagyon jutott már rá időm és tegnap úgy dönöttem, hogy kiszállok a projektből…

Motiváció terén sem álltam jól, hiszen sokkal nagyobb sikerre számítottam és a rendszer annyi erőforrást használt, hogy dedicated szerveren voltunk kénytelenek futtatni, ami – bár nem én fizettem – nem olcsó. Az ötlet nagyszerű volt, sőt, még most is annak tartom, de mivel nem tudok folyamatosan rá koncentrálni, ezért jobbnak láttam otthagyni. Persze nem bánom az eltöltött időt, mert rengeteget tanultam, én igazából csak addig szeretek valamin dolgozni, amíg rá nem jövök, hogy hogyan kell, hogy lenne jobb, aztán mikor már csak csinálni kellene, akkor ráunok.

A hétvégén elkészítettem egy kisebb, azonban sokkal gyorsabb törött link keresőt: Broken Links Check. Ez a rendszer sokkal gyorsabban vizsgál meg egy adott linket, azonban csupán egyetlen oldalt képes ellenőrizni egyszerre, nem követi a belső linkeket. Nézegettem a hasonló törött link ellenőrzőket, de azok vagy nem figyeltek olyan problémákra, mint például relatív linkek, vagy jóval lassabbak voltak az enyémnél. A lényeg az volt, hogy egy olyan scriptet írjak, ami annyira kevés erőforrást használ, hogy shared tárhelyen is képes futni. Sajnos a belső linkek követése hiányzik, az nagyszerű funkció lenne, de most se ötletem, se nagy kedvem nincs hozzá.

Torott Link Ellenorzo

A rendszert bárki ingyenesen használhatja és egyelőre nincs semmiféle korlátozás, ha majd a tárhelyszolgátlatló panaszkodik, akkor bevezetek párat. Egyelőre a belső link követési funkciót sem ígérem, mert tényleg nincs időm és kedvem se most rá, de a jövőben szeretnék még kicsit rágódni azon, hogy hogyan tudnám megoldani minél kevesebb rendszer erőforrást használva. A legegyszerűbb lenne egy letölthető desktop alkalmazás, ami a felhasználó memóriáját használná, nem a szerverét, de én jobb szeretnék egy web applikációt. Full client side scripten is gondolkodtam már, de a crossdomain limitálás miatt nem jött össze, a másik hátulütő meg az lenne, hogy ha a felhasználó bezárja a böngészőt, akkor a link ellenőrzés megszakad…

Még gondolkodni fogok ezen, talán összedobom majd egy hétvégén a desktop applikációt, addig is használjátok bátran a BrokenLinksCheck.com rendszert.A hozzászólások lezárultak.