Ubuntu – ablak irányítás visszaállítása a jobb oldalra - Szoftver Tippek

Ubuntu – ablak irányítás visszaállítása a jobb oldalra

Elkúrták. Nagyon. A 10.04-es verzió óta az Ubuntuban az ablakok irányításáért felelős gombok a megszokottól eltérően az ablakok bal felső sarkába kerültek. Én először nagyot néztem, hogy akkor most mi is van, hiszen eddig minden rendszeren amit használtam, a három kis ikon az ablakok jobb felső sarkában találhatók. Ok, elfogadtam, hogy ez új, meg lehet szokni, nem is olyan vészes. A fenéket nem…

Régebben is, mikor még a Red Hat disztribúciót kínoztam, sikerült meglepődnöm, akkor azon, hogy mikor dupla kattintottam az ablak tetejére, akkor az összehúzódott, csak a title bar maradt, pedig én arra számítottam, hogy maximális méretű lesz… Ott hamar sikerült módosítani a beállításokat.

Már előre látom, hogy jönnek a hozzászólások, miszerint nem tudom elfogadni a változásokat, stb, de ez tényleg fölösleges volt. Én például már megszoktam, hogy ha egy ablak maximális méretű, akkor csupán kitolom a kurzort a jobb felső sarokba, katt és be is zárom anélkül, hogy odanéznék. És a minimize vagy maximize gomb fele is már reflexből jobbra indul a kezem.

Szerencsére módosíthatjuk a beállításokat és máris nem lesz annyira fura az egész rendszer:

1. Nyiss meg egy Terminal-t
2. Másold be a következő parancsot, majd üss Entert:
gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string menu:minimize,maximize,close
3. Zárd be a Terminal-t

Sok sikert!5 Comments