Szoftver Tippek » Ubuntu – ablak irányítás visszaállítása a jobb oldalra

Ubuntu – ablak irányítás visszaállítása a jobb oldalra

Elkúrták. Nagyon. A 10.04-es verzió óta az Ubuntuban az ablakok irányításáért felelős gombok a megszokottól eltérően az ablakok bal felső sarkába kerültek. Én először nagyot néztem, hogy akkor most mi is van, hiszen eddig minden rendszeren amit használtam, a három kis ikon az ablakok jobb felső sarkában találhatók. Ok, elfogadtam, hogy ez új, meg lehet szokni, nem is olyan vészes. A fenéket nem…

Régebben is, mikor még a Red Hat disztribúciót kínoztam, sikerült meglepődnöm, akkor azon, hogy mikor dupla kattintottam az ablak tetejére, akkor az összehúzódott, csak a title bar maradt, pedig én arra számítottam, hogy maximális méretű lesz… Ott hamar sikerült módosítani a beállításokat.

Már előre látom, hogy jönnek a hozzászólások, miszerint nem tudom elfogadni a változásokat, stb, de ez tényleg fölösleges volt. Én például már megszoktam, hogy ha egy ablak maximális méretű, akkor csupán kitolom a kurzort a jobb felső sarokba, katt és be is zárom anélkül, hogy odanéznék. És a minimize vagy maximize gomb fele is már reflexből jobbra indul a kezem.

Szerencsére módosíthatjuk a beállításokat és máris nem lesz annyira fura az egész rendszer:

1. Nyiss meg egy Terminal-t
2. Másold be a következő parancsot, majd üss Entert:
gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string menu:minimize,maximize,close
3. Zárd be a Terminal-t

Sok sikert!5 Comments

 • Valóban szokatlan és értelmetlen, kicsit macosx majmolás, így több év után áttérni erre.

  De én ugyanígy voltam a Win7-ben, az asztal megjelenítése gombbal, hogy átkerült a jobb oldalra. Nagyon zavaró volt, de megszoktam. Mondjuk több monitornál, még most is zavaró.

 • Hozzászokni hozzá lehetne, pár hónap és rendben lenne minden, csupán nem értem, hogy miért volt erre a változtatásra szükség. Az az érzésem, hogy valaki reggel őgy ébred, hogy “miért pont a jobb oldalon vannak a gombok?” és egész egyszerűen átpakolta :) Vagy csupán a Windows UItól szeretnének távolodni? Abban az esetben meg too little too late…

  Kár, hogy ilyesmikkel foglalkoznak, nem kellene elrontani azt ami jó…

 • Köszi szépen, én is elég sokat kinlódtam ezzel, és nem találtam sehol beállítási lehetőséget, pedig ha jól emlékszem 10.10 előtt még volt (vagy 10.04 előtt?) Vagy akkor még nem is baloldalon volt, mindegy, már nem emlékszen :)

  De tényleg, minek kell ez, mikor tulajdonképpen az ubuntu és a gnome pont a könnyű áttérést kéne hogy szolgálja Windows-ról?

  Mégegyszer köszi!

 • Ha telepitve van az Ubuntu Tweak,az ablakok fülben is át lehet rakni jóbb oldalra .

 • Én 10.04 LTS alatt egyszerűen választottam egy normális témát, a Clearlook-ot. (Rendszer/Beállítások/Megjelenés/Téma fül) Ráadásul ennek normális gombképei vannak.