Ubuntu telefonokra - Szoftver Tippek

Ubuntu telefonokra

Ha valaki a tegnapi nap folyamán az Ubuntu honlapjára tévedt, akkor láthatta a “So close, you can almost touch it.” (Annyira közel, hogy szinte meg is érintheted) mottót. Az első gondolat ami többünkben is megfogalmazódott, az volt, hogy talán a következő verziója a népszerű Linux disztribúciónak már támogatni fogja az érintőképernyős készülékeket is. Már ezen hír hallatán is úgy véltük, ez egy újabb hatalmas lépés lesz az Ubuntu számára, viszont a Canonical ennél nagyobb meglepetést tartogatott számunkra, ugyanis nem csupán az érintőképernyő támogatásáról van szó, hanem egy a telefonokon is futtatható Ubunturól…

De a tavaly már bejelentették az Ubuntu Androidon futó verzióját, nem? Igen… De ez egy független projekt, amíg a tavaly bejelentett telefonokon futó Ubuntu az Androiddal futott volna párhuzamosan, a most bejelentett Ubuntu egy komplett operációs rendszer és független a mára már oly népszerűvé vált Androidtól.

Őszintén, nagyon megörültem a hír hallatán, ugyanakkor elgondolkodtam, hogy a Canonical miért is döntött úgy, hogy beszáll a piacot domináló iOS és Android versenyébe. Vajon sikerül teret hódítania vagy a Windows Phonehoz hasonlóan hasal majd el? Úgy vélem, hogy mindenképp jó dolog, ha nem csupán az iOS és Android közül kell választanunk, főleg ha nem az ár miatt kell kiejtenünk valamelyiket. Az Ubuntu honlapon máris kapott egy oldalt, ahol megtekinthetjük a mobil operációs rendszer főbb funkcióit.

Csak az idő mondhatja meg, hogy mi lesz az Ubuntu mobil változatának a sorsa, talán méltó ellenfele lesz az iOS és Android rendszereknek, talán a mobil verzió sikere az asztali Ubuntu fellendülését is jelentheti. Az első Ubuntus telefonok 2013 végén vagy 2014 elején lesznek elérhetők.A hozzászólások lezárultak.