Szoftver Tippek » Vista tippek: Indexelés leállítása

Vista tippek: Indexelés leállítása

A Vista egy elég jó indexelő szolgáltatással rendelkezik, amely lehetővé teszi a gyors keresést fájljaink között. De őszintén, ti milyen gyakran használjátok a Windows keresőjét, hogy megtaláljatok egy fájlt? Én azt hiszem maximum egyszer vagy kétszer egy évbe, általában tudom, hogy mit hova mentek…

Azért, hogy egy évbe egy-két alakalommal gyorsabb legyen a keresés, szerintem nem érdemes bekapcsolva hagyni az indexelést. Inkább kerüljön 5-10 perccel többe a keresésem, mint hogy egyfolytában dolgozzon a merevlemezem. Az egyfolytában lehet, hogy picit túlzás, az indexelés akkor kellene lefusson, amikor a rendszer éppen “idle”, de nekem elég sokszor sikerül elcsípnem a kis szemetet akkor is, amikor neki semmi keresnivalója se lenne a processes listán…

searchindexer

Az indexelést többféleképpen is leállíthatjuk. Szerintem a legjobb mindenik partíciónál külön-külön leállítani a szolgáltatást, mert lehet hogy csak egyes lemezeken nem akarjuk az indexelést, mondjuk egy rendszer partíción, azonban saját dolgaink között gyakran keresünk és szeretnénk, ha az továbbra is gyors maradna.

diskproperties

A szolgáltatást a partíció tulajdonságaiból állíthatjuk le, csupán az “Index this drive for faster searching” pipát kell kivennünk, majd megvárnunk, hogy a rendszer a partíción található összes fájl tulajdonságát megváltoztassa.7 Comments

 • Könnyebb, ha a service-k közül lövöd ki az indexert

 • Ha mindenik partíción le akarod állítani, akkor igen. Sőt, abban az esetben az indexer service kilövése a legjobb megoldás, hogy ne fusson a háttérbe.

  Azonban ha csak mondjuk a rendszer partíción nem akarsz indexelést, akkor meg elég csupán azon leállítani.

  Köszi a kiegészítést.

 • Részemről én visszasírom az XP keresési rendszerét – programozóként sokkal többet keresek a rendszerfájlok között, mint például a dokumntumok vagy a családi emlékképek folderben. De ez legyen a Vista legnagyobb problémája!

 • Amúgy mi a service neve? Annyian vannak, hogy a halálnak van kedve végignyálazni őket…

 • A service neve “Windows Search”, ami eléggé megtévesztő… Azt hiszem XPében még “Indexing service” volt a neve.

 • Én ha keresek valamit akkor az “Everything” nevű kis ingyenes programot használom. A Vista beépített keresője elbújhat mellette. 1 millió fájl beindexelése nagyjából 1 percig tart neki és ha végzett vele akkor már nem is cseszegeti a merevlemezt.
  Nállam indításnál 10 másodpercig keres és utána azonnal minden kereshetővé válik. Amint írom neki be a keresendőt már dobja is ki a találatokat.
  A legjobb ami létezik.

 • A link meg lemaradt :)
  http://www.voidtools.com/