Szoftver Tippek » Weblapok blokkolása Windows alatt

Weblapok blokkolása Windows alatt

Vannak olyan helyzetek, amikor nem szeretnénk, hogy egy bizonyos weboldal megnyitható legyen egy adott számítógépen. Például felnőtt tartalmú weboldalak gyerekek által használt számítógépen vagy egyes reklámszerverek, amelyek nagymértékben lassítják a weboldalak betöltődését.

Korábban már írtam az AdBlock kiegészítőről, amely segítségével blokkolhatjuk a nem kívánatos reklámokat/weblapokat, de sajnos az AdBlock egy Firefox kiegészítő, ezért ha Firefoxban blokkoltuk is az oldalt, az más böngészőben még mindig meg fog nyílni.

Szerencsére a probléma megoldása viszonylag egyszerű, nem kell semmilyen programot telepítenünk, csupán a “C:\WINDOWS\system32\drivers\etc” mappában található “hosts” fájlt megnyitanunk szerkesztésre és kiegészítenünk a listát a blokkolni kívánt weboldal címével. A “127.0.0.1 localhost” sor után írhatjuk be azoknak a weboldalaknak a címét, amelyeket nem szeretnénk, hogy megnyíljanak számítógépünkön. Fontos, hogy minden blokkolni kívánt oldalt új sorba írjunk és az IP cím (127.0.0.1) és a weboldal címe (domain.hu) között legalább egy szóközt tegyünk.

Az első sor után betettem egy pár blokkolandó weboldal címét, hogy látható legyen, hogyan kell kinéznie a dokumentumnak:


127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 domain1.hu # reklam szerver
127.0.0.1 domain2.hu # erotika
127.0.0.1 domain3.com # reklam szerver

A példa alapján, az IP cím és a blokkolni kívánt weblap címe után érdemes kommenteket írni, így késöbb is tudni fogjuk, hogy miért blokkoltunk egy bizonyos oldalt.

Ha beírtuk a címeket, akkor mentsük a változtatásokat és indítsuk újra a böngészőt és ha mindent jól csináltunk, akkor a “hosts” állományban felsorolt oldalak nem jelennek meg egyik böngészőben se.23 Comments

 • Szia!

  Köszönöm a tippet. Működik is egy kivitellel. Az index.hu valamilyen módon kifog ezen a módszeren, minden más működik. Ha tudsz valamilyen megoldást vagy tippet légyszíves válaszolj.

  Köszönöm,
  Sólyom Zoltán

 • Működnie kell és működik az index.hu esetében is, bár nem értem, hogy valaki miért akarná blokkolni az index.hu-t. Az egész lényege, hogy a böngésző először a hosts fájlt nézi meg és keresi a címsorba írt domain név címét. Csak akkor kezdi lekérdezni a címet, ha nem találta meg a hosts fájlba. Mivel mi a 127.0.0.1 címet adtuk meg, ami a saját gépünk, ezért nem fogja betölteni az oldalt. Kipróbáltam és működik, próbáld meg bemásolni:

  127.0.0.1 index.hu

  Itt az index.hu domainhez a saját gépünk címét társítjuk, vagy így talán elegánsabb:

  209.85.171.100 index.hu

  Így a Google keresője fog megnyílni az index.hu helyett, hiszen a Google IP címét társítottuk az index.hu domainhez.

  A trükk működik minden oldal esetében, esetleg próbáld meg újraindítani a böngészőt, majd ha így se működik, akkor a rendszert.

 • Szia. Arra tudnál valami tutit mondani, ha le szeretném tiltani a gépen a netes böngészést, és csak néhány oldalhoz szeretnék hozzáférést adni. Csak ezt a 7-8 oldalt lehessen megnyitni semmi mást és lehetőleg ne lehessen kikerülni a rendszert.

 • sorry ez lemaradt…

  Sőt ha megoldható letölteni se lehessen.

  Válaszodat előre is köszönöm

 • Szia. A legegyszerűbb megoldás, amit találtam az az lenne, hogy hozz létre minden felhasználónak egy-egy külön accountot, a böngészőkbe állíts be egy nem létező proxy szervert, azt a 7-8 oldalt add meg, hogy proxy nélkül lehessen elérni és vedd el a felhasználóktól azokat a jogokat, amik szükségesek új szoftver (böngésző) telepítéséhez, vagy a beállítások módosításához. Sajnos ezt nem tudom, hogy hogyan kellene… Jó volna a futtatási jogot is visszavonni a rendszer partició kivételével, azon meg visszavonni az írási jogot.

  Ez szerintem működni fog, csupán nagyon korlátozod a felhasználókat. Ha van routered, akkor érdemes megnézni, hogy nincs-e olyan funkciója, ami megoldaná a problémád. Még keresgélek, ha találok valami jobbat szólok ;)

 • hogyan tudom szerkezsteni a “hosts”-t?

 • Egyszerűen nyisd meg Notepad-el…

 • úgy csináltam,de mégis megnyitja azokat az oldalakat amiket beírtam!

 • Hali
  Nekem is olyan progi kellene ami tiltana minden oldalt, csak amit én engedélyezek azt lehetne betölteni. A program jelszóval védhető legyen…

  köszi

 • Sziasztok!

  http://www1.k9webprotection.com oldalról letöhettő az a program, amivel elég sok módon lehet beállítani a weboldalak engelydélyzését és tiltását stb. Jelszóval lehet állítani és törölni a programot.Nekem az avg-mmel nem voltak jóba, vmiért semmilyen oldalt nem egedélyezett míg el nem távoltíttam és rebootoltam. Kivéve akkor amikor az avg tűzfalát ki nem kapcsolatam, de ez sztem nem jó..
  Remélem segít.
  Minden jót!

 • Köszi szépen, János! Azt hiszem a legtöbben hasonló alkalmazást kerestek ;)

 • Üdv mindenkinek!

  Az ötlet tökéletes! Minden oldalnál megy, kivétel egy. egy oldal kifogott rajtam… facabook.com
  Kitiltottam először a domain nevet, aztán a dns és nameserve IP címeket, és mégis bejön….

  Valakinek van valami ötlete?

  Előre is köszönöm!

  Üdv: BlackHeart

 • Üdv,

  Én ezzel a módszerrel sikeresen blokkoltam egy oldalt, amit most szeretnék visszaállítani; kitöröltem a korábban beírt átirányítást a hosts fájlból, újraindítottam a böngészőt és a gépet is, de továbbra sem jelenik meg az adott weboldal. Tud esetleg valaki segíteni, mi lehet a gond?

  Előre is köszönöm.

  Seana

 • Szia,

  Kérlek másold be a host fileod tartalmát és a weboldal címét, amit blokkoltál, hogy láthassuk, mi a bibi nálad. Biztosan nem használtál más blokkoló szoftvert?

 • Szia, köszi, hogy segítesz. Firefox böngészőm van, és IE-m is, mindkettőben letiltottam a http://www.hoxa.hu-t az ottani lehetőségekkel is, de azokat is visszaállítottam. A host file-al van gond, mert a firefox jelezné, ha a saját blokkolója blokkol egy oldalt.

  Jelenleg így néz ki a hosts file-om:

  # Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
  #
  # This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
  #
  # This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
  # entry should be kept on an individual line. The IP address should
  # be placed in the first column followed by the corresponding host name.
  # The IP address and the host name should be separated by at least one
  # space.
  #
  # Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
  # lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.
  #
  # For example:
  #
  # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
  # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

  127.0.0.1 localhost
  ::1 localhost

  A blokkolás pedig ez volt a végén: 127.0.0.1 http://www.hoxa.hu

  Én nem tudom, mi lehet a gond? Köszi a segítséget.

  Üdv: Seana

 • Szia, köszönöm, hogy segítesz, én nem tudom, mi lehet a gond.

  Firefoxom és IE-m is van, mindkettőben tiltottam a saját blokkolójukkal is az oldalt, de azokat is visszaállítottam, és a firefox jelezné, ha a saját blokkolója akadályozná az oldal betöltését, de nem jelez ilyet.

  Jelenleg így néz ki a hosts file-om:

  # Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
  #
  # This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
  #
  # This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
  # entry should be kept on an individual line. The IP address should
  # be placed in the first column followed by the corresponding host name.
  # The IP address and the host name should be separated by at least one
  # space.
  #
  # Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
  # lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.
  #
  # For example:
  #
  # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
  # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

  127.0.0.1 localhost
  ::1 localhost

  A blokkolás ez volt a végén, amit kitöröltem: 127.0.0.1 http://www.hoxa.hu

  Seana

 • A probléma megoldódott, a tűzfalam beállításaiban is blokkoltam az oldalt, csak ezt elfelejtettem, most visszaállítottam és most már megjelenik újra. Köszönöm a lehetőséget és a segítő szándékot.

  Üdv: Seana

 • Nincs mit köszönnöd…

 • Hello, nekem WIN 7em van és hostos file-t nem találom, van egyáltalán win7en?

 • Igen, Windows 7 alatt is van hosts file a C:\Windows\System32\drivers\etc\ könyvtárban.

 • Ezt Ubuntuban és a legtöbb linuxnál is így kell csinálni.

 • Tsiztelettel kérdezném, hogy a gstatic.com-ot hogyan lehet letiltani? Lightbeammel próbálkoztam, a fentebb leírt módszerekkel az a problémám, hogy nem ismerem az IP címet és a gstatic különböző webcímeket keres fel és magán a gépen is több helyen tárolja el magát, nem tudom, mit kellene tennem. Minden egyes web cím beírásakor a gstatic .com vagy más hasonló nevű webhelyekre gyorsan elirányít, majd visszatér az eredileg elérni kívánt hekyre.Előre is köszönöm a választ. Lac.

 • Wi 8-nál és előző verzióknál jól működik a családbiztonság beállítás. win 10-nél már csak Windows fiókkal működik.