Weblapok blokkolása Windows alatt - Szoftver Tippek

Weblapok blokkolása Windows alatt

Vannak olyan helyzetek, amikor nem szeretnénk, hogy egy bizonyos weboldal megnyitható legyen egy adott számítógépen. Például felnőtt tartalmú weboldalak gyerekek által használt számítógépen vagy egyes reklámszerverek, amelyek nagymértékben lassítják a weboldalak betöltődését.

Korábban már írtam az AdBlock kiegészítőről, amely segítségével blokkolhatjuk a nem kívánatos reklámokat/weblapokat, de sajnos az AdBlock egy Firefox kiegészítő, ezért ha Firefoxban blokkoltuk is az oldalt, az más böngészőben még mindig meg fog nyílni.

Szerencsére a probléma megoldása viszonylag egyszerű, nem kell semmilyen programot telepítenünk, csupán a “C:\WINDOWS\system32\drivers\etc” mappában található “hosts” fájlt megnyitanunk szerkesztésre és kiegészítenünk a listát a blokkolni kívánt weboldal címével. A “127.0.0.1 localhost” sor után írhatjuk be azoknak a weboldalaknak a címét, amelyeket nem szeretnénk, hogy megnyíljanak számítógépünkön. Fontos, hogy minden blokkolni kívánt oldalt új sorba írjunk és az IP cím (127.0.0.1) és a weboldal címe (domain.hu) között legalább egy szóközt tegyünk.

Az első sor után betettem egy pár blokkolandó weboldal címét, hogy látható legyen, hogyan kell kinéznie a dokumentumnak:


127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 domain1.hu # reklam szerver
127.0.0.1 domain2.hu # erotika
127.0.0.1 domain3.com # reklam szerver

A példa alapján, az IP cím és a blokkolni kívánt weblap címe után érdemes kommenteket írni, így késöbb is tudni fogjuk, hogy miért blokkoltunk egy bizonyos oldalt.

Ha beírtuk a címeket, akkor mentsük a változtatásokat és indítsuk újra a böngészőt és ha mindent jól csináltunk, akkor a “hosts” állományban felsorolt oldalak nem jelennek meg egyik böngészőben se.23 Comments