Webmaster Tools és a feltérképezési hibák javítása - Szoftver Tippek

Webmaster Tools és a feltérképezési hibák javítása

Arról talán már volt szó, hogy a Google Webmaster Tools egy eszköz, amely segítségével a Google kereső a webmesterekkel kommunikál. A webmesterek itt kaphatnak egy képet arról, hogy a Google hogyan is látja az oldalukat, hogyan térképezi fel, illetve itt állíthatjuk be, hogy a Google kereső robotok hogyan térképezzék fel oldalaink. Ugyancsak a Webmaster Toolson láthatjuk, hogy milyen hibák léptek fel oldalunk feltérképezése során. Ezekre a hibákra érdemes pici időt szentelni és javítgatni őket, különben értékes zöld löttyöt és helyezéseket veszíthetünk a Googleben.

Az igazság az, hogy a SzoftverTipp-et az utóbbi két évben szinte magára hagytam. Amióta befejeztem az egyetemet és fix munkahelyem lett, egyre kevesebb időt fordítottam az oldalra. Percek alatt összedobott bejegyzések néhanapján születtek, de ennél többet nem nagyon foglalkoztam vele, inkább a többi oldalammal és projektjeimmel szerettem volna haladni. Kb egy hónapja döntöttem úgy, hogy kap még egy esélyt, apait-anyait beleadva a következő pár hónapban megpróbálom visszahozni az oldalt arra a szintre, amelyen most két éve volt. Nem lesz könnyű, mert rég nem foglalkoztam keresőoptimalizálással, közben új Google updatek jelentek meg, én meg kicsit kiestem a játékból, de azért egy próbát megér.

Eddig a templatet cseréltem le egy kicsit világosabbra meg modernebbre, a régit már én is nagyon untam, pedig az elején odáig meg vissza voltam tőle. Két hete egy kis időt szántam és végre megnéztem, hogy miért töltődött csigalassúsággal be az oldal, a héten meg került annyi szabadidőm a bejegyzések írása mellett, hogy picit rápillantottam a Google Webmaster Toolsra is. Hát… két év azért két év, az oldal rendesen “elburjánzott”, így a Webmaster Toolsban egy hatalmas lista fogadott elérhetetlen linkekkel…

Volt pár szolgáltatás a szoftvertipp.info alatt, amit időközben megszüntettem, például bannercsere, toplista, de még mindig mutattak rájuk linkek. Mivel ezeket a szolgáltatásokat töröltem, a Google keresőbot 404-es hibát kapott a szervertől és azt hibaként fel is tüntette a Webmaster Toolsban. Ezeknek a kijavításuk nem olyan nagy dolog, csupán azokat az URL-eket, amelyekre még külső linkek mutatnak, át át kell irányítani (301) egy másik URL-re, például a főoldalra vagy valamelyik bejegyzésre, esetleg egy kategóriára. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: kijavítjuk a feltérképezési hibákat és erősebbé tesszük az oldalunk a Google szemében, hiszen a bejövő linkek nem vesznek semmibe (404-be), hanem még mindig a mi oldalunk erősítik. Az, hogy mennyi zöld lötty jön át az átirányítással, az más kérdés, a lényeg, hogy a semminél több. Bár a két nagy linkcsere partnerem elvesztettem az elmúlt két év során, elég sokan linkelgették az oldalt, néha elírva az URLt. Ebben az esetben is átirányítással érdemes javítani a feltérképezési hibákat, azonban ne egy másik aloldalra irányítsuk át a linket, hanem arra az oldalra, ahová eredetileg szerették volna küldeni a látogatót.

A másik típusú hiba forrása én magam voltam. Mikor a templatet átfaragtam, siettemben biztosan töröltem azt a a kódrészt, ahol ellenőrizve volt, hogy be van-e jelentkezve a felhasználó a “szerkesztés” link megjelenítésénél vagy nincs, ennek az lett az eredménye, hogy a “szerkesztés” link minden oldalon megjelent és a Google robot 403-as, vagyis “Hozzáférés megtagadva” hibát kapott. Ettől viszonylag egyszerűen szabadultam meg, csupán pár sor kódot kellett beillesztenem a WordPress templatebe, így ezután csupán a bejelentkezett felhasználóknak jelent meg a link, a Google bot számára elérhetetlen maradt.

Végül a FeedBurner okozta hibákat foltozgattam, ezt most nem részletezem, majd egy következő bejegyzésben úgyis szó lesz róla, hogy hogyan akadályozhatjuk meg a zöld lötty elfolyását a FeedBurner használata esetén…

A lényeg, hogy néhanapján érdemes rápillantani a Google Webmaster Toolsra és javítani a hibákat. Őszintén, nem hiszem, hogy a Google ezekért a hibákért hátrább sorolna a listában, főleg ha csupán külső linkek mutatnak nem létező oldalakra, de egy kis odafigyeléssel értékes linkekkel erősíthetjük oldalunk. Nekem két év után sikerült 2-2.5 óra alatt helyre állítani a dolgokat, ha valaki legalább havonta meglesi, hogy az oldalával minden rendben van-e, akkor minimális időráfordítással azonnal javíthatja az esetlegs feltérképezési hibákat.A hozzászólások lezárultak.