Szoftver Tippek » Windows Live SkyDrive – már nálunk is

Windows Live SkyDrive – már nálunk is

Hiába van már egy rakás ingyenes webtárhely, amelyeken állományainkat tárolhatjuk, én mégis a Microsoft új termékére, a Windows Live SkyDrive-ra voltam rettenetesen kíváncsi. Sajnos a Microsoft Live termékcsalád legújabb tagja számunkra nem volt elérhető, hiába próbáltuk meg a címünket USA-belire változtatni vagy a nyelvekkel zsonglőrködni, valahogy nem sikerült használatba venni. Hosszú várakozás után azonban végre nálunk is elérhető a Microsoft ingyenes tárhely szolgáltatása, amely 5GB tárhelyet kínál minden Windows Live (Passport)-al rendelkező felhasználó számára állományaik feltöltésére.

Az állományainkat három különböző jogosultságokkal rendelkező könyvtárakba tölthetjük fel: Personal (Személyes), Shared (Megosztott) és Public (Publikus). A Személyes könyvtárakba értelemszerűen olyan állományokat tölthetünk fel, amelyekhez nem szeretnénk, hogy bárki is hozzáférjen, a Megosztottakba feltöltött állományokat csak azok a Windows Live Passporttal rendelkező felhasználók láthatják, akiket “meghívunk”. A Publikus könyvtárba feltöltött állományok viszont bárki számára elérhetőek lesznek.

Én valahogy nem bírom felfogni, hogy minek kell három, különböző jogosultságokkal rendelkező könyvtár, ugyanis ha igazán fontos állományokról van szó, akkor én tuti, hogy jelszóval védett archiválást követő többszörös encryptálás után se tölteném fel őket egy szerverre, amihez elméletileg bárki hozzáférhet, csupán egy jelszó választja el őt az én féltve féltett übertitkos dokumentumaimtól… Ha meg haverokkal szeretnék megosztani valamit, akkor azt inkább e-mail csatolmányként küldöm el.

Egyszerre 5, egyenként maximum csak 50 MB méretű állományt tölthetünk fel, ami szerintem rendben is van, ennél nagyobb fájlokat már inkább hordozunk pendriveon, mint töltögetünk le és fel…

A kezelőfelületet a Windows Livetól már megszokott letisztultság jellemzi. Egyszerűen tölthetünk fel, törölhetünk állományokat. Picit bénának és gyerekesnek találtam a feltöltés alatt megjelenő kis játékot, amelynek semmi lényege nincs, csupán egy négyszögben megjelenő labdát dobálhatunk annak falaihoz:

Összességében tetszik az “új” szolgáltatás, bár nem értem, hogy számunkra miért csak most érhető el… Nem hiszem, hogy valaha is fogom használni féltett dokumentumaim tárolására vagy fájlok megosztására haverokkal, de mivel eléggé gyors szervereken csücsül és hát az az 5 GB az már valami, a blogom háttértárolójaként fogom használni…0 Comments

 • Hmm, ezek szerint akkor a Microsoft megelőzte a Google GDrive-ját? Mellesleg valóban nagyon letisztult és hasznos, de nem találtam arra lehetőséget, hogy egy fájlt áthelyezzek egy másik mappába, ami esetleg más jogosultságokkal is rendelkezik.

  Remélem, nagy forgalom esetén nem törlik vagy szigorítják az elérést. Gondolok itt arra, ha felfut a blog, akkor elég sok meghívás fog indulni a SkyDrive-od felé, aztán Te húzd a rövidebbet.

  “Én valahogy nem bírom felfogni, hogy minek kell három, különböző jogosúltságokkal rendelkező könyvtár [..]”

  A fenti idézetre pedig engedd meg, hogy írjak 1-2 példát:
  – Esetleg az önéletrajzomat tárolnám a személyes könyvtárba, amit nem szeretnék, hogy bárki lásson, de nekem bármikor jól jöhet és annyira nem titkos dokumentum, hogy jelszóval védjem.
  – Vagy rendelkezel egy félig erotikus képpel a saját barátnődről, amit szeretnél gyakran nézegetni. :) Extrém légből kapott példa, de talán jobb megoldás, mint USB meghajtón hordozgatni. Illetve én tuti nem encryptálnám. :P

  U.I.: Az legelső mondatban hibás a link! ;)

 • Köszi javítottam a linket…

  Szerintem nem lesznek szigorítások, azért a Microsoft se kezdő – igaz voltak (vannak) kudarcaik, de remélhetőleg tanultak belőlük… Szóval remélem, hogy számítottak a hatalmas forgalomra, amit a SkyDrive generál, mert ha szigorításra kerülne a sor, akkor a SkyDrive csak egy újabb kudarc lenne a MS számára, és hát lássuk be, hogy az amúgy se túl jó hírüknek nem tenne jót.

  Tetszenek a példák :) A másodikban szereplő képnek talán inkább a pénztárcában lenne a helye, mert hátha nem vagy netközelben :)

 • Jónak tűnik a dolog. Ki fog ez még forrni rendesen.
  Apropó jogosúlt = jogosult ;)

 • Köszi, nem néztem át publikálás előtt, bár tuti, ha átnéztem volna, úgyis hibásan marad benne. :)

  Jó lenne, ha beindulna már az MS is, vagy legalább jöjjön egy másik, szintén a “nagytestvér” címre pályázó cég, aki felvehetné a Google-el a versenyt… ne értsetek félre, imádom a Google-t, de kellene már az a vetélytárs, így nem izgalmas :)

 • Próbálgattam blog háttértáraként használni, de sehogy sem sikerült egyértelmű direkt linket kicsikarni pl egy képhez. Szóval kicsit nehézkes. Vagy csak én vagyok béna? :)
  Hogy használod blog háttérként?

 • Mondjuk, hogy feltöltöttél egy képet. Az egyelőre thumbnail-ként jelenik meg a többi képek között. Katt rá… most egy külön oldalra jutsz, ahol leírást csatolhatsz a képhez, mások kommentelhetik, stb. Itt katt még egyszer a képre. Most csak a kép kellene látszódjon a böngésződbe. Másold ki a címsorban lévő 3km-es karakterláncot, az a direkt link a képedhez.

  Nem szép, de én egy esetleges költözés miatt még egyszer nem akarok végigmenni az összes bejegyzésen és kicserélgetni a képekre mutató linkeket, inkább tűröm a km-es címeket :)

 • Köszi!
  Pont az a problémám, hogy az eddigi “szép” linkjeimet most cserélgethetem egyenként a km-esre, mert leblokkolták az extrás tárhelyemet :P
  Gondoltam ám rá, csak reméltem, hogy van valahol eldugva valami direkt link, mint a nevem/skydrive.com/mappa/csillag.jpg ilyesmi, de úgy látszik mikroszofték nem könnyítik meg a dolgunkat :)
  Köszi!

 • Sziasztok!
  Nagyon nem ismerem a SkyDrive-ot, de ahogy olvastam az ismertetőt, elkeseredtem kissé, hiszen ezek szerint hiába 5Gb a tárhely, mégsem tudom feltölteni, és így megosztani saját készítésű videómat (400Mb) a családdal. A SkyDrive valóban nem képes erre? Tudtok olyat, ami igen? Bocs a tudatlanságért.
  Üdv: Bobek

 • A SkyDrivera valóban nem megy fel a 400Mbos videó. Esetleg feldarabolhatod 50Mbos részekre és azokat töltöd fel, aki meg letölti egyszerűen összerakja.

 • lemegyek: azért km-es a link, mert ez is a titkosítást szolgálja.