Windows Live SkyDrive – már nálunk is - Szoftver Tippek

Windows Live SkyDrive – már nálunk is

Hiába van már egy rakás ingyenes webtárhely, amelyeken állományainkat tárolhatjuk, én mégis a Microsoft új termékére, a Windows Live SkyDrive-ra voltam rettenetesen kíváncsi. Sajnos a Microsoft Live termékcsalád legújabb tagja számunkra nem volt elérhető, hiába próbáltuk meg a címünket USA-belire változtatni vagy a nyelvekkel zsonglőrködni, valahogy nem sikerült használatba venni. Hosszú várakozás után azonban végre nálunk is elérhető a Microsoft ingyenes tárhely szolgáltatása, amely 5GB tárhelyet kínál minden Windows Live (Passport)-al rendelkező felhasználó számára állományaik feltöltésére.

Az állományainkat három különböző jogosultságokkal rendelkező könyvtárakba tölthetjük fel: Personal (Személyes), Shared (Megosztott) és Public (Publikus). A Személyes könyvtárakba értelemszerűen olyan állományokat tölthetünk fel, amelyekhez nem szeretnénk, hogy bárki is hozzáférjen, a Megosztottakba feltöltött állományokat csak azok a Windows Live Passporttal rendelkező felhasználók láthatják, akiket “meghívunk”. A Publikus könyvtárba feltöltött állományok viszont bárki számára elérhetőek lesznek.

Én valahogy nem bírom felfogni, hogy minek kell három, különböző jogosultságokkal rendelkező könyvtár, ugyanis ha igazán fontos állományokról van szó, akkor én tuti, hogy jelszóval védett archiválást követő többszörös encryptálás után se tölteném fel őket egy szerverre, amihez elméletileg bárki hozzáférhet, csupán egy jelszó választja el őt az én féltve féltett übertitkos dokumentumaimtól… Ha meg haverokkal szeretnék megosztani valamit, akkor azt inkább e-mail csatolmányként küldöm el.

Egyszerre 5, egyenként maximum csak 50 MB méretű állományt tölthetünk fel, ami szerintem rendben is van, ennél nagyobb fájlokat már inkább hordozunk pendriveon, mint töltögetünk le és fel…

A kezelőfelületet a Windows Livetól már megszokott letisztultság jellemzi. Egyszerűen tölthetünk fel, törölhetünk állományokat. Picit bénának és gyerekesnek találtam a feltöltés alatt megjelenő kis játékot, amelynek semmi lényege nincs, csupán egy négyszögben megjelenő labdát dobálhatunk annak falaihoz:

Összességében tetszik az “új” szolgáltatás, bár nem értem, hogy számunkra miért csak most érhető el… Nem hiszem, hogy valaha is fogom használni féltett dokumentumaim tárolására vagy fájlok megosztására haverokkal, de mivel eléggé gyors szervereken csücsül és hát az az 5 GB az már valami, a blogom háttértárolójaként fogom használni…0 Comments