Windows Live Writer - Szoftver Tippek

Windows Live Writer

Hát igen, csak én vagyok képes ennyire fonákul gondolkodni: webalapú RSS olvasót és MP3 lejátszókat használok, blogolni meg Windowsról szeretnék :) Szóval elkezdtem keresgélni egy asztali blog szerkesztő után és meglepődve láttam, hogy rengetegen használják és ajánlják a Microsoft egyik ingyenes termékét, a Windows Live Writert…

Korábban már találkoztam a Microsoft ezen termékével, azonban akkor nem blogoltam, még csak egyszerű, statikus HTML oldalakkal kísérletezgettem, ezért, mivel nem volt mire használnom nem sok értelme volt a gépen hagyni és ment is azonnal a süllyesztőbe.

Most azonban látva, hogy mennyien használják, újra feltettem az MSN azonnali üzenetküldővel együtt, amit már nagyon régen használtam és jó volt újra hallani azokat a tipikus MSN hangokat és újra látni a kissé bénán sikeredett hangulatjeleket. De visszatérve a Windows Live Writerhez, most kéne következzen az a rész, amikor megmagyarázom, hogy miért is kell nekem egy asztali blog szerkesztő. Nem lesz könnyű, lévén hogy mostanában főleg Linux és webalapú alkalmazások használatára törekedtem.

1. Egyszerűbb szerkesztés és képkezelés

Bár most már sikerült egy tisztességes WYSIWYG szerkesztőt működésre bírni az extra.hu tárhelyen gubbasztó WP blogomra és már nem kell HTML kódokat írjak linkelésnél, képek beszúrásánál, mégis szívesebben használnák egy asztali blog szerkesztőt, elsősorban a gyorsbillentyűk (hotkeys) miatt. Ha van időm rá, akkor igyekszem félkövér betűkkel kiemelni a cikkben szereplő kulcsszavakat és ilyenkor ösztönösen nyomogatom a Ctrl+B billentyűkombinációkat, amelyek a Microsoft Wordben és a legtöbb szövegszerkesztőben a betűket állítják félkövérre vagy félkövérről vissza normálisra. Mozilla Firefox használatakor viszont a Ctlr+B billentyűkombinációnak teljesen más hatása van: a kedvencek ablak jelenik meg. Ctrl+I-re ugyanez történik, a Ctrl+U billentyűkombináció pedig az oldal forráskódját jeleníti meg egy külön ablakban. De a Windows Live Writer használatakor minden a megszokott módon működik.

Egy-egy bejegyzés írásakor elég sok időt vett fel a képek beillesztése, ugyanis egyenként kellett feltölteni azokat és beszúrni a bejegyzésbe. A Windows Live Writer egyszerre tölti fel az összes képet a szerverre mentéskor vagy publikáláskor, ráadásul a képeket most már egyszerűen, a megfelelő effektusok kiválasztásával vízjelezhetjük.

A blog beállításakor a Live Writer letölti a blog témáját és a bejegyzés írásakor azt jeleníti meg háttérként, így olyan érzést keltve, mintha egyenesen a blogunk főoldalára írnánk. Így sokkal egyszerűbb a bejegyzés szerkesztése, hiszen pontosan tudjuk, hogy hogyan fog kinézni az.

2. Gyorsabb

Úgy gondolom, hogy hamarabb nyitom meg a Windows Live Writert, mint amilyen gyorsab lépek be a WP adminisztrációs felületére és navigálok az írás oldalig, ami eltart egy ideig még akkor is, ha az extra.hu csúcsformában van… nem is beszélve a mentésekkor, amikor az oldalnak újra meg újra be kell töltődnie.

3. Kevesebb memóriát zabál

Mielőtt nekifogtam volna a bejegyzés írásának, megnyitottam a böngészőmben (Mozilla Firefox) a WP szerkesztőjét és mostanra már kétszer annyi memóriát zabál, mint a Windows Live Writer.

4. Offline blogolás

A Windows Live Writer segítségével könnyebbé válik az offline blogolás is, hiszen nem kell külön dokumentumokat létrehozni az egyes bejegyzések tárolásához. A Live Writer képes a szerverre és a saját gépünkre is elmenteni a piszkozatokat, ráadásul beállítható, hogy milyen időközönként tegye azt, így aztán egy esetleges áramszünetnél minimálisra csökkenthető az elveszett szövegrész nagysága.

5. Sikerült konfigurálni az extra.hu-n lapuló blogomra

Na, ez nagy szó. Végre valami ami működik az extra.hu-n is és kevesebb, mint 10 perc alatt végezni lehet a beállításokkal és a hibák elhárításával.

Hátránya:

A Windows Live Writer egyetlen hibája, ami így első használatra szembetűnt, az az, hogy nem találtam, hogy hol írhatom be a megfelelő META tageket, így végül is csak meg kellett nyitnom a WP adminisztrációs felületét és ott beállítanom ezeket…

Régen dícsértem már Microsoft terméket, nem azért mert most a Microsoft szidása a divat, de a Windows Live Writer egy igazán nagyszerű alkalmazás és azt hiszem, hogy “this is the beginning of a beautifull friendship” :D7 Comments