Szoftver Tippek » Windows Vista: böngészés gyorsítása

Windows Vista: böngészés gyorsítása

Ma valamiért úgy döntöttem, hogy a tökéletesen működő Windows XPém lecserélem Vistára. Nem volt különösebb okom rá, csak megint rám jött az 5 perc. Nem bántam (még) meg, sokkal gyorsabb, mint amilyenre emlékeztem, legalábbis amíg meg nem nyitottam egy böngészőt…

A weboldalak letöltése iszonyat lassú, először gondoltam, hogy csak 2-3 percig kell tűrnöm, amíg leér a Firefox és akkor megint normálisan lehet böngészni, de nem, Firefox alatt is pont olyan lassú volt. A weboldal címe és az enter leütése után még nagyon sokáig csak válaszra várt a böngésző: Looking up www.google.com…

Már kezdtem megijedni, hogy a kapcsolattal van valami gond, routert újraindítok, felhasználó gépek listáját nézem, semmi. Izzítom Ubuntut a “nagy” gépen, ott minden rendben. Kis keresgélés után megvolt a bűnös, a Vista autotuning funkciója miatt kellett a böngészőnek órákat várnia a válaszokra. Szerencsére az autotuning funkciót egyetlen parancs begépelésével kikapcsolhatjuk:

Nyissunk meg adminisztrátorként egy Parancssort, majd másoljuk be a következő parancsot:

netsh interface tcp set global autotuning=disabled

A rendszer újraindítása után már megszokott sebességgel fognak betöltődni az oldalak. Ha egyes esetekben mégse az autotuning a hibás, akkor a következő paranccsal kapcsolhatjuk vissza:

netsh interface tcp set global autotuning=normal3 Comments

 • Az ipv6 is lassíthat a neten. Nekem is ugyanez volt a problémám; az ipv6 kikapcsolása után már normális sebessége volt a netnek.

 • LacyG!

  Szeretnék egy batch file-t készíteni ezekhez a parancsokhoz, hogy a parancsikonjukra kattintva egyszerűbben el lehessen indítani őket! (És így akár ütemezni is lehet a Windows indításakor.)
  Mit kell írnom a batch file-ba pontosan? Tudsz ebben segíteni?

 • Egyszerűen csak kopizd egy text fileba a parancsot amit command lineba írnál be, majd mentsd el bat fileként.

  Tehát ennyit kell a fileba irnod:
  netsh interface tcp set global autotuning=disabled

  A másikba, amit a visszakapcsoláshoz használhatsz:
  netsh interface tcp set global autotuning=normal