WordPress Permalink megváltoztatása - Szoftver Tippek

WordPress Permalink megváltoztatása

A Worpress blogok népszerűsége a keresők találati listái élén és SEO körökben nagyjából a permalink formájának egyszerű kezelhetőségének köszönhető, ami kétség kívül az egyik legfontosabb tényező mikor keresőoptimalizálásról beszélünk. Bár jó, ha a permalink formájáról már az oldal készítésekor döntünk, később előfordulhat, hogy meg akarjuk változtatni azt, mert az oldal nem úgy teljesít a keresőkben, ahogyan azt vártuk, hiába minden erőfeszítés…

Aki próbálta már utólag módosítani a permalink formáját, az észrevehette, hogy ha a régi URLt használva próbálja elérni az oldalt, akkor 404-es hibát kap, miszerint az oldal nem található. Ha az oldal még viszonylag fiatal és nem áldoztunk túl sok időt a keresőoptimalizálásra, akkor megengedhetjük magunknak, hogy ne foglalkozzunk vele, idővel úgyis újraindexelik a kereső botok…

Gond akkor van, ha már jó pár éves az oldal és rengeteg időt áldoztunk a keresőoptimalizálásra is, már rengeteg értékes link mutat az egyes bejegyzésekre, amiket nem szeretnénk elveszíteni. De pánikra semmi ok, nem mi vagyunk az elsők, akik hasonló problémába ütköznek, így már létezik egy egyszerű WordPress plugin, ami hasonló helyzetekben aranyat ér: Dean’s Permalinks Migration.

Wordpress Permalink Megváltoztatása 404 nélkül

Egyszerűen csak telepítenünk és aktiválnunk kell a kiegészítőt, majd a plugin beállításainál megadni és menteni a régi permalink struktúrát. Ezután már nyugodtan megváltoztathatjuk a permalink formáját, hiszen ha a látogató még a régi URLt használva érkezik az oldalra, akkor a 404es hibaüzenetet tartalmazó oldal helyett az új URLre lesz átirányítva.

Így igazából kapunk egy második esélyt, hogy javítsuk az elszúrt link struktúrát, de vigyázzunk, mert harmadszor már nem lesz ilyen egyszerű, hiszen a kiegészítő csupán egyetlen régi permalink formát képes kezelni. De gondolom ez amúgy is elég, nem akarjuk minden hónapban megváltoztatni…A hozzászólások lezárultak.