MySQL tutorial: Adatbázis létrehozása és törlése - Szoftver Tippek

MySQL tutorial: Adatbázis létrehozása és törlése

A legtöbb modern webes applikáció mögött valamilyen adatbázis húzódik, amely lehetővé teszi a nagyobb weboldalak könnyed szerkesztését és egyáltalán a karbantartását. Egy adatbázis legfőbb szerepe az adatok tárolása, visszaadása lekérdezés esetén, módosítása és törlése. A legelterjedtebb adatbázis kezelő rendszerek a MySQL, az Oracle, a PostgreSQL és a MS-SQL. A következő néhány bejegyzésben mi a MySQL adatbázis kezelő rendszerrel és az SQL nyelvvel fogunk részletesebben foglalkozni.

Nem szeretnék most érveket felsorakoztatni, hogy miért érdemes belevágni az SQL tanulásba és a MySQL adatbázissal való ismerkedésbe, hiszen ha valamelyik keresőből érkeztél erre az oldalra, akkor már tudod, hogy miért van rá szükséged, ha meg még nem és webfejlesztésre adod a fejed, akkor majd úgyis visszajössz – hacsak addig nem találsz egy jobb leírást… A szerver telepítésére se térnék ki, hiszen a legtöbb Linux disztribúcióban alapból benne van, ha meg nincs akkor parancssorból pillatatok alatt telepíteni lehet. Windowson se nagy kunszt, csupán kattogtass a “Next” feliratú gombokra. Ajánlott a MySQL szervered mellé feltenned a phpMyAdmin nyílt forráskódú webes MySQL kezelő rendszert, amely segítségével könnyedén tarthatod karban a tábláidat és rengeteget segít az SQL nyelv tanulásában, hiszen azonnal láthatod az egyes parancsok következményeit.

Ebben az első részben a két alap paranccsal ismerkedünk, amelyek segítségével új adatbázis hozhatunk létre, illetve törölhetjük a már létezőket.

Új adatbázis a következő paranccsal hozhatunk létre:

CREATE DATABASE adatbázis_név;

Például a CREATE DATABASE test_db; parancs egy test_db nevű, üres adatbázist eredményez.

Ha törölni szeretnénk egy már létező adatbázist, akkor használjuk a következő parancsot:

DROP DATABASE adatbázis_név;

Most törölni akarom az előbb létrehozott adatbázist, így a DROP DATABASE test_db; parancsot használom. Ha a törölni kívánt adatbázis nem létezik, akkor  a parancs lefuttatásakor egy hibaüzenetet kapunk, miszerint a MySQL képtelen eldobni az adatbázis, hiszen az nem létezik.

Hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket – hibaüzeneteket – használjuk az IF EXISTS opciót adatbázis törlése esetén és az IF NOT EXISTS opciót adatbázis létrehozásakor:

CREATE DATABASE IF NOT EXISTS adatbázis_név;

DROP DATABASE IF EXISTS adatbázis_név;

Néhány tipp és dolgok tisztázása:

  1. Az SQL parancsokat kis és nagybetűvel egyaránt írhatod, azonban javasolt a nagybetű az áttekinthetőség érdekében
  2. Az SQL parancs végét a “;” jelzi. Általában működik nélküle is, de ne légy lusta, tedd ki.
  3. Az adatbázisok és a táblák nevei lehetőleg egyetlen szóból vagy alulvonással összekötött szavakból álljanak, amelyek csak az angol ábécé kis betűit tartalmazzák és lehetőleg tükrözzék a tartalmukat


A hozzászólások lezárultak.