Windows PowerShell alias (álnév) létrehozása - Szoftver Tippek

Windows PowerShell alias (álnév) létrehozása

Fejlesztőként egy kis extra beállítással nagyban megkönnyíthetjük/felgyorsíthatjuk a mindennapi munkánkat. Az egyik ilyen apró trükk új álnevek/aliasok létrehozása Windows PowerShellben, amely lehetővé teszi hosszú és/vagy összetett parancsok lerövidítését.

Első körben jó lenne, ha megvizsgálnánk, hogy a létrehozni kívánt alias létezik-e már. Nyissunk egy Windows PowerShell-t adminisztrátorként. Egyszerűen csak futtassuk a létrehozni kívánt parancsot, a PowerShell hibát fog dobni, ha nem létezik:

Következő lépésben, nyissuk meg a profilunkat Notepad-ben. A PowerShell $profile változóról bővebben itt lehet olvasni.

Ha még nem létezik a file, engedélyezzük a létrehozását:

Nincs más hátra, mint definiálni a futtatni kívánt parancsokat függvények fogmájában. Én két függvény hoztam létre, “npm run serve” és “npm run test” futtatására. A függvény neve nem lényeges. A következő lépés, hogy a létrehozott függvényeket hozzárendeljük a kívánt aliashoz.

Set-Alias parancsnév függvénynév

Én a srv és test aliasokat szerettem volna létrehozni:

Mentsük a módosításainkat és zárjuk be a szerkesztőt. Zárjuk be a PowerShell-t, majd nyissuk ismét meg. Itt nagy valószínűséggel biztonsági hibát fog dobni, nem tudja betölteni a profilunkat:

Ezt orvosolandó, nyissuk meg a PowerShell-t rendszergazdaként (admin), majd futtassuk a következő parancsot: set-executionpolicy remotesigned. Ha vállaljuk a következményeket, akkor erősítsük meg szándékunkat.

Ezután zárjuk be az összes PowerShell-t és nyissunk egy újat normál felhasználóként. Ezúttal sikeresen betölti a profilunkat és létrehozza az aliasokat. Picit moderáltam a munkaadóm nevét, de látható, hogy a ezúttal létezik a srv paracs és futtatásakor pontosan az történik, amit szeretnénk:

Az egyszerűség miatt mindkét függvényben csak egy-egy parancsot futtatta, de nem vagyunk limitálva, akár sokkal összetettebb műveleteket is elvégezhetünk egyetlen parancs futtatásakor:

Sok sikert!A hozzászólások lezárultak.