Windows 11 + amdwddmg + Chrome fekete képernyő / képernyővillódzás elhárítása - Szoftver Tippek

Windows 11 + amdwddmg + Chrome fekete képernyő / képernyővillódzás elhárítása

Mivel az egyik kliensem csupán Windows és Mac rendszerekre biztosít VPN klienst, ezért január óta ismét vissza kellett térnem a Windows operációs rendszerre. Természetesen a Windows 11-re esett a választás, főként mivel sikerült kifogni egy egész korrekt licenc leárazást. A dolgok egész jól mentek, amíg el nem kezdődtek a véletlenszerű képernyővillódzástok. Napi 12-14 órán keresztül használom a laptopom, délelőtt munkára, délután főként böngészésre, YouTube, Twitter, de úgy tűnt, hogy teljesen véletlenszerű a fekete képernyők megjelenése, néha magától helyreállt, máskor újraindításra volt szükség.

A képernyővillódzás egy pár hónapja jelentkezett, első pár alkalommal azt gondoltam, hogy biztosan a Windows update hozott magával egy bugot, a következő update-ig elnézem nekik. De aztán kezdett zavaró lenni, minden nap 2-3 alkalommal jelentkezett, teljesen véletlenszerű applikációk használatakor, illetve véletlenszerű időpontokban. Az első utam ösztönösen az Event Viewerbe vezetett, ahol minden egyes alkalommal egy újabb figyelmeztetés fogadott: “Display driver amdwddmg stopped responding and has successfully recovered.” (ford: Az amdwddmg kijelző-illesztőprogram nem válaszol, sikeresen helyreállt.)

amdwddmg stopped responding

Oké, ez az, videó driver lesz a ludas, kérünk egy előző verziót, mert úgy emlékeztem, hogy azzal működött. Hát nem az volt, de legalább jó pár órát sikerült elpazarolni különböző verziójú driverek telepítésével. Itt már kezdtem elveszíteni a reményt, próbáltam visszaemlékezni, de úgy rémlett, hogy Linux operációs rendszer alatt nem volt ilyen gondom, illetve Windows 11 alatt se az első pár hónap alatt. Már-már kezdtem gyanakodni, hogy a kevesebb, mint egy éves laptopom szórakozik. Természetesen jött is az önhibáztatás, hogy nem a legolcsóbbat kellett volna megvenni, inkább Mac-et kellett volna venni, azzal bezzeg soha semmi baj nem volt…

Teltek-múltak a hetek, figyeltem, hogy éppen melyik applikációt használom amikor beüt a fekete képernyő. Ez nagyon változott, néha Chrome, néha VSCode, néha csupán Outlook vagy Slack. Amit viszont észrevettem, hogy ha Twitteren indítok el videókat, akkor néha nehézkes a görgetés, picit akadozva/szakadozva mozog az egész weblap. Ekkor jöttem rá, hogy nálam a Chrome egész nap fut és nem csak a munkám elvégzésére használom, hanem általában valamilyen YouTube videó is fut a háttérben alapzajt biztosítva.

Innentől már ismét reménykedtem, csupán egyetlen gyors Google keresés és íme a tettes: a hardveres gyorsítás (hardware acceleration). Őszintén, már nem emlékszem, hogy ez nálam alapból engedélyezve volt-e vagy én éreztem úgy, hogy ez a tuti és bekapcsoltam? A lényeg, hogy harveres gyorsítás ki, Chrome újraindít és azóta is minden tökéletesen működik, a fenti képernyőképen látható figyelmeztetés volt az utolsó!

Ha te is hasonló hibákkal küzdesz, érdemes megpróbálni. A hardveres gyorsítás a legújabb Chrome verziókban már elég könnyedén ki/be-kapcsolható:

Chrome hardveres gyorsítás kikapcsolása
  • Nyissuk meg a Chrome beállításokat
  • Kattintsunk a System menüpontra
  • Inaktiváljuk a “Use hardware acceleration when available” optiót
  • Indítsuk újra a Chrome böngészőt

Nagyon sokat keresgéltem a témában, úgy tűnik, hogy a fekete képernyő, illetve a képernyővillódzás nem egy elszigetelt jelenség a Windows 11 operációs rendszeren. Volt akinek egy régebbi driver telepítése megoldotta a problémáját, másoknak az “energiagazdálkodási és alvási beállítások” módosítása segített, az én esetemben ez az ártatlan Chrome beállítás okozta a problémát…A hozzászólások lezárultak.