FTP szerver létrehozása Ubuntun - Szoftver Tippek

FTP szerver létrehozása Ubuntun

Általában mikor online tárhelyekről írtam, használatuknak negatívuma mindig az volt, hogy bizalmas információt tartalmazó dokumentumokat nem tölthetünk fel, esetleg kevés a tárhely vagy túl kicsit a fájl-méret limitek. Mivel szeretném bárhonnan elérni még a legféltettebb állományaimat is anélkül, hogy más merevlemezére feltölteném, a legjobb megoldás az, ha saját gépemből csinálok FTP szervert…

A Desktop gépem úgyis szinte éjjel-nappal be van kapcsolva, rajta Ubuntu, így végre valami hasznos dologra is használom. Szervernek a ProFTPD-t használom, amit nagyon egyszerű telepíteni a GUI-val együtt, csupán a következő parancsot kell begépelned egy Terminálba:

sudo apt-get install proftpd gproftpd

Ubuntu_FTP_Server_Telepites

Ha kész vagy a telepítéssel, akkor indítsd el a grafikus admin felületet az Applications > System Tools > GADMIN-PROFTPD-re kattintva.

Ubuntu_FTP_Server_Beallitasok

Az első fül alatt hozhatunk létre szervereket, ugyanitt állíthatjuk be szerverünk címét, nevét, portot és a különböző time-outokat.

Ubuntu_FTP_Server_Felhasznaloi_Fiokok

A második, Users fül alatt menedzselhetjük a felhasználókat, valamint beállíthatjuk a könyvtárat, ahova a feltöltött fájlok kerülnek. Lehetőségünk van beállítani, hogy a felhasználók mire jogosultak: fájlok feltöltése/törtéles/felülírás/stb…

Nagyjából ennyi is volna az FTP server telepítése Ubuntura. Én próbaképpen FileZillából Ubuntu alól ugyanarról a gépről amin a szerver is van, valamint Total Commanderből Vista alól a laptopomról csatlakoztam az újonnan létrehozott szerverre, természetesen sikerrel :)

Ubuntu_FTP_Server_FileZillaUbuntu_FTP_Server_Total_Commander5 Comments