Szoftver Tippek » Google Chrome

Google Chrome

Pár órája letölthető az előző bejegyzésben már említett Google Chrome böngésző. Sajnos csak Windows operációs rendszerre, és még csak beta. Én is most töltöttem le és látogattam meg pár kedvenc oldalam, hogy lássam, vajon hány esik szét közülük az új böngészőben :)

Ahogy az a sceenshotokon is látszott a Google Chrome egyszerű és letisztult kezelőfelületet kapott. Új tab megnyitásakor az Operában már jól ismert Speed Dial fogad, amit a leggyakrabban látogatott oldalakból épül fel. A Speed Dial mellett a legutóbbi könyvjelzők és a legutóbb bezárt fülek jelennek meg egy keresőablakkal együtt, ami a keresési történelmünkben keres. A megnyitott fülek a többi böngészőtől eltérően nem közvetlenül a megnyitott oldalak fölött, hanem a title bar helyén jelennek meg. Nincs menüsor és status bar se, így sokkal nagyobb hely marad a weboldalak megjelenítésére. Ha egy linkre húzzuk a kurzort, akkor a status bar helyén egy kis csíkban láthatjuk a teljes URLt, ami eltűnik, ha a kurzort elhúzzuk a linkről.

A böngésző hihetetlenül gyors, nem csak pillanatok alatt indul, de nagyon gyorsan tölti be az oldalakat is, azt hiszem, hogy veri a Safarit is és ez főleg annak köszönhető, hogy mindenik tab külön processben fut. Ha megnyitjuk a Windows Task Managert, láthatjuk is, hogy eggyel több chrome.exe fut, mint ahány fület nyitottunk meg. Memóriakezelés terén picit csalódtam, mert nálam mindenik fül legalább 10Mb memóriát használ, ami természetesen növekszik. Azonban ha egy process túl sok memóriát használ, akkor egyszerűen leállíthatjuk és máris felszabadul az általa használt memória.

A Google Chrome egy nagyszerű böngésző, bár még csak a beta változata érhető el és az is csak Windowsra, érdemes kipróbálni. Ha lesz plugin support és ha Linuxon is ennyire gyors lesz, mint Windowson, akkor azt hiszem, hogy már nem a Firefox a kedvenc böngészőm…3 Comments

 • Szia!

  Nekem is pozitívak a véleményeim a böngészőről, és én is csak azt tudom mondani, ha lesznek hozzá olyan kiegészítések, mint amiket most a Mozilla Firefox-ban használok, akkor váltok. :P

  Bár panaszkodsz a memóriafoglalásra, még így is kisebb alapból az igénye, mint a Firefox-nak. A fülek valóban külön-külön processzben futnak, egymástól teljesen függetlenek. Pakolgathatod őket össze-vissza drag’n’drop módszerrel (leválaszthatod, és az ablakok között is mozgathatod őket).

  Én viszont kiemelném még, hogy a beépített V8-as JavaScript virtual machine nagyon jól sikerült. Nálam rengeteg AJAX-os oldal futási ideje szemmel láthatóan felgyorsult.

  A felsorolt sok pozitívum mellett egyetlen negatívumot találtam, hogy a kereteket nem kezeli túl jól. (Ami persze nem csak a böngésző hibája, hiszen az aktuális szabvány szerint már nem nagyon szabadna -eket használni.) :P

  Üdv! :)

 • Természetesen elfogadom, hogy egy modern böngészőnek kell ennyi memória, de panaszkodom, mert szerintem a fejlesztők úgy gondolják, hogy mindenki gépében 2-4 Gb RAM dübörög. Nálam a Firefox gyakran sajátított ki 200-300 Mb memóriát, ami így 2 Gb RAM mellett nem gáz, de ha arra gondolok, hogy 5-6 éve az XP vígan futott a P2es gépemen 128 Mb memóriával, akkor kezdem azt érezni, hogy kényszerítenek, hogy 1-2 évente hardvert bővítsek. Ezért utálom a Vistát is, ami lényegében nem más, mint XP egy csilli-villi bőrben, aminek egyetlen célja a rendszer erőforrásainak felzabálása…

  Jah, a V8 az V8, még számtechben is :) A bannercsere rendszerem AJAXra építettem és nagyot néztem, mikor először próbáltam ki Chrome alatt.

  Még van pár hibája és hiányossága, de hát ez volt az első beta. Remélem, hogy hamarosan jön a következő verzió, ami Linuxra is elérhető lesz :)

 • Nos én szeretem a cromot, bár 512 ramom van és kb 540-et használ…iszonyú igénye van.