Google Chrome - Szoftver Tippek

Google Chrome

Pár órája letölthető az előző bejegyzésben már említett Google Chrome böngésző. Sajnos csak Windows operációs rendszerre, és még csak beta. Én is most töltöttem le és látogattam meg pár kedvenc oldalam, hogy lássam, vajon hány esik szét közülük az új böngészőben :)

Ahogy az a sceenshotokon is látszott a Google Chrome egyszerű és letisztult kezelőfelületet kapott. Új tab megnyitásakor az Operában már jól ismert Speed Dial fogad, amit a leggyakrabban látogatott oldalakból épül fel. A Speed Dial mellett a legutóbbi könyvjelzők és a legutóbb bezárt fülek jelennek meg egy keresőablakkal együtt, ami a keresési történelmünkben keres. A megnyitott fülek a többi böngészőtől eltérően nem közvetlenül a megnyitott oldalak fölött, hanem a title bar helyén jelennek meg. Nincs menüsor és status bar se, így sokkal nagyobb hely marad a weboldalak megjelenítésére. Ha egy linkre húzzuk a kurzort, akkor a status bar helyén egy kis csíkban láthatjuk a teljes URLt, ami eltűnik, ha a kurzort elhúzzuk a linkről.

A böngésző hihetetlenül gyors, nem csak pillanatok alatt indul, de nagyon gyorsan tölti be az oldalakat is, azt hiszem, hogy veri a Safarit is és ez főleg annak köszönhető, hogy mindenik tab külön processben fut. Ha megnyitjuk a Windows Task Managert, láthatjuk is, hogy eggyel több chrome.exe fut, mint ahány fület nyitottunk meg. Memóriakezelés terén picit csalódtam, mert nálam mindenik fül legalább 10Mb memóriát használ, ami természetesen növekszik. Azonban ha egy process túl sok memóriát használ, akkor egyszerűen leállíthatjuk és máris felszabadul az általa használt memória.

A Google Chrome egy nagyszerű böngésző, bár még csak a beta változata érhető el és az is csak Windowsra, érdemes kipróbálni. Ha lesz plugin support és ha Linuxon is ennyire gyors lesz, mint Windowson, akkor azt hiszem, hogy már nem a Firefox a kedvenc böngészőm…3 Comments