GRUB háttér beállítása - Szoftver Tippek

GRUB háttér beállítása

Mikor pár évvel ezelőtt a Red Hat disztribúcióval szórakoztam, a telepítő alapértelmezett esetben a LILO boot loadert tette fel, hogy választhassak a gépen lévő különböző operációs rendszerek közül. Később azonban jött a SUSE, a Mandrake és az Ubuntu, melyeknél már a GRUBot telepítettem, amelyet sokkal egyszerűbbnek tűnik konfigurálni, azonban lényegesen csúnyább, mint a LILO.

A DOS-os stílust nem igazán csípem, jobban szerettem a LILO háttérét. Bár maximum 3 másodpercig látom a fekete hátteret, engem kifejezetten zavar. Azonban létezik egy ingyenes szoftver, mellyel beállíthatjuk saját GRUB hátterünk: StartUp-Manager.

A szoftvert telepíthetjük Terminálból a sudo apt-get install startupmanager paranccsal, vagy Synaptic Package Managerből, ugyancsak a startupmanager csomagot kiválasztva. A System > Administartor menü alatt egy új menüpont jelent meg: StartUp-Manager…

A szoftvert futtatva láthatjuk, hogy a GRUB háttér beállítása mellett még több esetben is hasznát vehetjük. Érdekesnek találtam a “Boot Options” fül alatt az alapértelmezett operációs rendszer kiválasztásánál a “Last” opciót. Ezt beállítva mindig az előzőleg használt operációs rendszer fog automatikusan indulni a választási idő lejárta után. Érdekes funkciókat állíthatunk be a “Security” meg az “Advanced” fül alatt is, de mi most a loadert szeretnénk kipofozni, amit az “Apperacance” fül alatt tehetünk meg.

startup-manager

Pipáld ki a “Use background image for bootloader menu” opciót, majd állítsd be a kívánt hátteret. A gnome-look-on több érdekes hátteret is találsz.

A szoftver picit bugos, kilépéskor képes egy fél óráig végezni az utókonfigurációs feladatokat. Ilyenkor nyugodtan zárd be, akár fél perc után, nem lesz semmi gond. Ha újraindítod, akkor láthatod, hogy a beállításokat elmentette.A hozzászólások lezárultak.