Szoftver Tippek » Hogyan is működik a Google keresője?

Hogyan is működik a Google keresője?

Már egy jó ideje dolgozok egy projekten, ahol olyan problémákkal találom szembe magam, mint amik a Google kereső esetében is valószínűleg felbukkantak, így amíg egy-egy megoldandó problémán agyalok, próbálom megérteni a Google működését is, hiszen rengeteget segítene. Erre a kis videóra keresgélés közben akadtam rá és bár nekem nem segített, mert arról nem sokat mond, hogy hogyan érték el ezt az elképesztő sebességet, de az átlagfelhasználó egy lépéssel közelebb kerülhet a Google kereső működésének megértéséhez. Enjoy!2 Comments

  • Az egész csak matematika. Van egy BME-s könyv cime: tömegkiszolgalo rendszerek

    Itt konkrétan a Google keresőrendszere (pagerank ) részletesebben le van írva.
    Ha kell el tudom küldeni, de nem lesz egyszerű. :)

  • A PageRank része igen, az tényleg matematika, de engem igazából a crawlerek működése érdekelt volna. :) Arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan indexeli az oldalakat, illetve hogyan veszi ki a követendő linkeket az oldalakból. Nekem azon a bizonyos projekten (még nem publikus, de hamarosan…) belül sikerült megoldanom, de jó lenne egy sokkal gyorsabb megoldás, mert így túl lassú és rengeteg system resource-t eszik.

    Amúgy már én is kezdem belátni, hogy a PageRank nem számít, nem hiszem, hogy a Google csak az alapján dobná ki a találatokat, biztosan van egy másik rank is, amibe mondjuk beleszámol a PageRank is, de az biztos, hogy kevesebb a befolyása a PageRanknek, mint néhány éve. Mikor a szoftvertipp-et létrehoztam, egyes kulcsszavakra simán vertem PR3-4es oldalakat a találati listán, pedig PR0 volt és vadiúj domain.