Szoftver Tippek » Új Google Labs találmány: Google Fast Flip

Új Google Labs találmány: Google Fast Flip

A Google Labs egy új web alapú applikációt fejlesztett ki, amely segítségével rálelhetünk a legújabb hírekre és újdonságokra, valamint megoszthatjuk azokat másokkal. A Google Fast Flip olyan érzést kelt a felhasználókban, mintha egy napilapot vagy kedvenc magazinjukat lapoznák.

GoogleFastFlip1

A Fast Flip főoldalán a hírek kategória, topik, forrás szerint vannak csoportosítva, valamint választhatunk a legfrissebb, legnépszerűbb, stb hírek közül is. Ha tetszik valamelyik cikk, akkor rákattintva megnyithatjuk azt. A jobbra és balra mutató nyilakra kattintva olvashatunk további cikkeket a választott kategóriában.

GoogleFastFlip2

Az oldalak közti lapozás nagyon gyors, bennem tényleg hasonló érzést keltett, mint mikor egy magazint lapozok: elolvasom a címet és az első 2-3 mondatot, nem érdekel, tovább… és tovább… és tovább, amíg végre akad valami ami érdekel is. És itt kezdődnek a hiányosságok… A Fast Flip nem magát a weboldalt mutatja (nem, nem AJAX, pedig nagyon elegáns lenne), hanem csak screenshotokat készít a cikkekről és azokat jeleníti meg. Gondolom csak így sikerült elérni, hogy a lapozás ennyire gyors legyen, de így nem működnek a linkek, flash médiák és gyakran a bejegyzés csak egy része látható, szóval ha tovább szeretnénk olvasni vagy csak a linkre kattintani, akkor bizony be kell tölteni az oldalt, amelyen a bejegyzést publikálták. Hát így már nem is olyan vagány az egész… Szerintem ami belőle hiányzik az az AJAX, még ha kissé lassabb lenne az egész is, bár a lapozás sebességének megtartása érdekében a Google cache-elhetné az oldalakat. Esetleg az alatt az idő alatt amíg mi egy cikket nézünk, addig betölthetné az előző és következő oldalt is, így talán észrevehető se lenne a sebességkülönbség a mostani és egy AJAXos verzió között. De nem okoskodni akarok, dicséretre méltó amit a Google csinált, csak nekem nem jön be ez a képes megoldás…4 Comments

 • nem lehet, hogy direkt úgy oldották meg, hogy azért az olvasó a végén csak ott landoljon a publikáló honlapján? így is eléggé támadják a Google az ilyen hír aggregáló megoldásai miatt.

  (persze lehet, hogy a megoldásuknak mindehhez semmi köze) :)

 • Nemtom mit mondjak :) Engem nem zavarna, ha valamelyik oldalam megjelenne a Fast Flipben anélkül, hogy először képpé alakítsák. Természetesen hirdetésekkel és linkekkel együtt.

  A képek amolyan “printer friendly” változatai a hírt publikáló oldalaknak, mert gondolom túl nagyok lennének és nem férnének bele a Fast Flip keretbe… De az irányításhoz és a megosztáshoz tartozó elemek elférnének egy 30-40 pixeles sávban is az oldal tetején.

  Sima ajax requesttel nem lesz indexelhető az oldal, mert a web crawler-ek nem tudnak javascript függvényeket futtatni, így nem lesz duplikált tartalom se… A Fast Flip és ez a képes megoldás nagyon mozgatja a fantáziámat, szerintem meg lehet csinálni és jobb lenne az oldalak képekké alakítása nélkül. Hmmm… van egy domainem amire eddig még nem volt ötletem, hogy mivel próbálkozzak :D

 • Csak megjegyzem, hogy a mostani működés is AJAX alapú. A képes megoldást meg egyértelmű, hogy azért választották, mert csak így lehet elkerülni, hogy a tartalomszolgáltatók felhördüljenek tartalomlopás címén. Egyébként az eredeti tartalmak egyszerű középklikkel megnyithatóak a háttérben.

  Ez az ötlet így jó, ahogy van, bár hosszútávon szerintem beépül valamelyik másik szolgáltatásba.

 • I mean AJAX a tartalom aggregálásánál. Ma délután volt pár szabad órám és próbálgattam ezt-azt kevés sikerrel. Az ötletem az volt, hogy PHP-ba a file_get_contents(‘http://sajat.info/egy-random-bejegyes/’) függvénnyel megvan a tartalom aztán 3 div-el, amiből 2őt a háttérbe töltök amíg a felhasználó olvas és a visibility property állítgatásával lesz egy elfogadható cache rendszerem, de a PHP függvény tényleg csak a tartalmat téríti vissza, az oldalak stílusa nem :(

  Egy másik megoldás, ami még működhet az iframe használata, amitől nem tudom, hogy miért, de a hideg ráz. 3 layeren 3 iframe, meg a visibility property-k váltogatásával a lapozás is elfogadhatóan gyors lesz, esetleg használhatok több layert: 2*n + 1.

  Jobban belegondolva programozói szempontból tényleg a képek használata a legegyszerűbb megoldás, viszont a usability az egy nagy kupac…