Lopakodó – hivatkozó elrejtése - Szoftver Tippek

Lopakodó – hivatkozó elrejtése

Tegyük fel, hogy egy valami1.hu weboldalon található egy link, ami egy másik, valami2.hu weboldalra mutat. Amikor a látogató rákattint a linkre, megnyílik a böngészőjében a valami2.hu weboldal. A valami2.hu weblap statiszkáiban aztán megjelenik minden elképzelhető adatunk, a böngészőnk verziója, a monitorunk felbontása, az operációs rendszerünk és nyelve. De ami a legfontosabb, a hivatkozó weboldal is, a mi esetünkben a valami.hu.

A referer (igen, így elgépelve, egy “r”-el) vagy hivatkozó egy mező a HTTP request headerben, amit a böngésző automatikusan beállít amikor egy linkre kattintunk, így a kérés tartalmazza az utolsó weboldalt, amit látogattunk, vagyis a weboldalt, amelyen a linkre kattintottunk. Igazából, mint látogató, ezzel nem kell törődnünk, szerintem nem gond, ha a weboldal tulajdonosa tudja, hogy honnan és miként érkezünk a weboldalára, mert ezen információk birtokában javíthat a weboldalán, hogy hamarabb megtaláljuk azt amit keresünk. Azt, hogy a request header tartalmazza a hivatkozó weboldal címét, inkább a webmestereknek kell tudniuk, hiszen vannak helyzetek amikor nem lenne jó, ha egy bizonyos weboldal tulajdonosa rájönne, hogy a mi oldalunkról érkeznek a látogatók. A hivatkozó elrejtését szolgálja a legújabb projektem, a Lopakodó.

A lopakodó.net egy ingyenes szolgáltatás, amely segítségével úgy linkelhetünk más oldalakat, hogy azok statisztikájában nem fog felbukkanni a mi, vagyis a hivatkozó weboldalunk címe. Igyekeztem minél egyszerűbbé és könnyen használhatóvá tenni, ugyanakkor olyan templatet szerettem volna, ami majd a portfóliómban is jól mutat. A felhasználónak nincs más dolga, mint megnyitni a “link generálás” oldalt, beírni a weblap címét, amelyre linkelni szeretne, majd a generált linket beilleszteni az oldalába. Mikor a látogató rákattint a Lopakodó linkre, a lopakodó.net-re kerül, az eredeti oldal címe pedig paraméterként lesz átadva. A Lopakodó pedig egyszerűen átirányítja a látogatót a paraméterben küldött weboldalra. A látogató ebből semmit sem lát.

Elsősorban saját használatra hoztam létre az oldalt, de bárki ingyenesen használhatja. Tervezem prémium szolgáltatások nyújtását is a jövőben, de egyelőre nincs több időm az oldalra és az alapfunkció az biztosan ingyenes is marad. Sajnos egy nagyobb oldal esetében, ahol nőttön nő a tartalom és elég sok webapplikáció kerül bemutatásra, nincs megfelelő mennyiségű idő és energia a már létező tartalom folyamatos átnézésére, ezért elég gyakran előfordulhat, hogy a olyan oldalra linkelünk, ami idővel megszűnik létezni és a domain lejár. Idővel valaki más regisztrálhatja és olyan tartalmat tölthet fel, ami nem legális vagy éppen felnőtt tartalmú. A legtöbb kereső, így a Google is rossz szemmel nézi azokat az oldalakat, amelyek hasonló oldalakra linkelnek és elég gyakran büntetést is osztogat ezért. Persze akaratunk ellenére linkeljük az oldalt, de ez mit se számít. Nekem pont az ilyen esetek megelőzésére van szükségem a Lopakodóra.

A HTML 5-ben már lesz egy speciális tag amit használhatunk, hogy a böngésző ne állítsa be a hivatkozó oldalt, de ez a keresők esetében nem segít, illetve abban az esetben se ér túl sokat, ha legalább egy látogató régebbi browsert használ, ami nem támogatja a HTML 5-öt, így én annyira nem merek csupán erre támaszkodni, ezért is keltettem életre a Lopakodót.A hozzászólások lezárultak.