Microsft SQL Server Management Studio 2008: "Saving changes is not permitted" - Szoftver Tippek

Microsft SQL Server Management Studio 2008: "Saving changes is not permitted"

Ma ismét egy Microsoft termék ütötte ki nálam a biztosítékot, most nem a Windows, hanem a Microsft SQL Server Management Studio 2008. Eddig a 2005ös verziót használtam, de miután újrapakoltam a rendszerem, a 2008as Servert tettem fel, azt meg nem támogatja a 2005ös Server Management Studio. Az első benyomás jó volt, az IntelliSense-t nekem találták ki, aki még gépelni is dög…

Szóval az alatt a pár óra alatt, amíg elszórakoztam vele semmi gond nem volt, azok mindig akkor jönnek, amikor éppen valamit komolyan kell venni és nincs időm, se kedvem a hiba okát keresgélni. Éppen egy új adatbázis diagramot szerettem volna készíteni, amikor fura hibára lettem figyelmes: ha valamit változtatok a már meglévő táblákon, akkor azt képtelen menteni.

ms-sql-mentesi-hiba

Ez volt az a kis ablak, amitől sikerült kiakadnom. Háromszor fogtam neki a diagramnak, de soha nem sikerült egyből úgy elkészíteni, hogy ne kelljen semmit se változtatni. Aztán mentéskor mindig jött a hibaüzenet, aminek én csak az első, esetleg második sorát olvastam el…

A hiba oka természetesen egyből meglett, miután vettem a fáradtságot és végigolvastam az üzenetet, csupán egyetlen beállítást kellett megváltoztatni:

ms-sql-mentesi-hiba2

A kis pipa éltüntetésé után minden rendben volt, csak azt nem bírom felfogni, hogy miért kell egy ilyen opciónak alapból aktívnak lennie?! Mert ha nem, akkor senki se venné észre, hogy mit tud az új MS cucc? Sok adat esetén biztosan hasznos, hogy nem engedi tönkretenni a táblákat, de hát nekem üresek voltak, nem volt adat ami elveszhetett volna. Azért erre illett volna picit odafigyelni…A hozzászólások lezárultak.