Képernyőfelvétel készítése GIF formátumban - Szoftver Tippek

Képernyőfelvétel készítése GIF formátumban

Szabadúszó programozó (is) lévén, munkám során gyakran kell képernyőfelvételt készítenem klienseim számára, legyen szó használati útmutatóról vagy akár egy egyszerű bemutatóról.  Rengeteg ingyenes és fizetős szoftver közül választhatunk, ami ezt levetővé teszi, viszont ezek túlnyomó része csak videó formátumban képes elmenteni a képernyőfelvételt, amit nem annyira egyszerű megosztani, mint például egy GIF formátumú képet. 

Mivel a legtöbb képmegosztó weboldal támogatja a GIF formátumot, ráadásul a különböző freelancer platformokon üzenetek mellé is csatolhatom, így számomra a GIF formátumú képernyőfelvételt jóval egyszerűbb megosztani, mint például egy MP4 formátumban elmentett videót, hiszen nem szükséges DropBox-ra vagy Google Drive-ra feltöltenem és úgy megosztanom, meg nem kell bohóckodni a hozzáférési jogosultságokkal se.

ScreenToGif az egyik kedvencem Windows operációs rendszeren. Működik Windows 7 és Windows 10 alatt is és pofon egyszerű a használata. Induláskor három funkció közül választhatunk: képernyő/webkamera/whiteboard felvétel rögzítése.

Szerencsére nem minden induláskor kell kiválasztani a használni kívánt funkciót, a beállítások ablakban kiválaszthatjuk, hogy melyik funkció induljon alapértelmezettként. A többi, hasonló szoftverrel szemben eléggé sok opciót kínál a felhasználó számára, így elég egyszerű testreszabni az applikációt.

Maga a rögzítő ablak pofonegyszerű. Számomra a leghasznosabb feature, hogy meg lehet adni a kép felbontását a kis input dobozokban, így ha például blog bejegyzéshez készítek képernyőfelvételt, akkor nem kell az egérrel ráncigájam a keretet, hogy valahogy eltaláljam a kívánt felbontást. Ráadásul a rögzítést gyorsgombokkal is elindíthatjuk vagy leállíthatjuk.

A ScreenToGif ingyenesen letölthető a szoftver hivatalos weboldaláról: ScreenToGif.A hozzászólások lezárultak.