Ubuntu: Touchpad érzékenység beállítása - Szoftver Tippek

Ubuntu: Touchpad érzékenység beállítása

Számomra felettébb kellemetlen visszatérni Linuxra miután hosszabb ideig csak Windows operációs rendszeren dolgoztam, mert szerény véleményem szerint a GUI (Gnome) kissé a Windows GUI után kullog. Persze egy-két apró trükk és mindjárt használhatóbb, illetve nem annyira gyerekes. Engem kifejezetten zavart, hogy a touchpad nagyon gyors, számomra már-már használhatatlan, a kurzorral csak az ikonok körül vacakoltam és dupla click esetén a második click lenyomásánál persze, hogy elmozdul a kurzor és kezdhettem elölről…

Igen, most mondhatnád, hogy megkeresem a megfelelő konfigurációs fájlt és módosítok pár értéket és kész is van. Aha, csak ez nem mindenkinek megy, meg amúgy is a slogen úgy szól, hogy “Ubuntu – Linux for Human Beings” nem pedig “Ubuntu – Linux for Command-line Diggers”! Szóval hadd lássunk egy felhasználóbarátabb megoldást…

Nyissuk meg a Synaptic Package Managert (System > Administration > Synaptic Package Manager) és keressük meg, majd telepítsük a gsynaptics nevű csomagot.

Gsynaptics - Synaptic Package Manager

Ha sikeresen telepítette a rendszer az új csomagot, akkor be is zárhatjuk a csomagkezelőt és máris játszadozhatunk a touchpad beállításaival, csupán a System > Preferences > Touchpad alkalmazást kell futtatnunk:

Ubuntu-Touchpad Preferences

Lehet, hogy már te is próbálkoztál az egér beállításainál változtatni a sebességen, ugye akkor használhatóvá vált a touchpad, viszont az egeret mozgatva alig-alig araszolt a kurzor. A fent ajánlott csomag telepítése után egyszerűen változtathatod a touchpad sebességét illetve érzékenységét anélkül, hogy változtatnád az egér beállításait.A hozzászólások lezárultak.