Mozilla Firefox 3 - Szoftver Tippek

Mozilla Firefox 3

Megcsináltuk! A több mint 8 millió letöltéssel a Firefox 3-at a Guinness-rekordok könyvébe repítettük és szinte lehetetlenné tettük a megdöntését. Talán a Firefox következő verziója képes lesz rá, de nem tudom elképzelni, hogy más szoftver utána tudná csinálni: a Firefox ingyenes és elég kicsi is ahhoz, hogy ekkora számban le lehessen tölteni egyetlen nap alatt. A rekord meg van, de lássuk, hogy most mivel sikerült meglepnie a Firefox fejlesztőcsapatának…

Sikerült nem nekiesni az első béta verzióknak, őszintén, egyet se próbáltam, túl sok gond van velük :) Szóval én a tegnap láttam először az új Firefoxot. A böngésző legújabb verziója egy kellemesebb, modernebb külsőt kapott, de a vigyor hamar leszáradt az arcomról, amikor kipróbáltam az új címsort. Hát az katasztrófa… sikerült beletenni azt, ami miatt annyira húzódozok az Operától: cím gépelésekor nem csak a korábban begépelt URLek között kezd el keresgélni, hanem a látogatott oldalak címében (<title>) is. Ráadásul betolja nekem azokat a hatalmas favikonokat, hogy a fél képernyőmet elfoglalja a címsor. A hatalmas lenyíló ablakot vissza lehet fogni az oldbar plugin segítségével, azt meg hogy nem csak az előzőleg begépelt oldalak URLjében keres, sajnos meg kell szokni…

Eltűnt a GO gomb is a címsor után. Most csak egy zöld nyilacska jelenik meg, amíg be nem írod a címet és rá nem kattintasz a nyílra, vagy entert nem ütsz. Azután eltűnik és helyét egy kis sárga csillag veszi át. Segítségével egyetlen kattintással pakolhatjuk az adott oldalt a kedvencek közé, vagy éppen távolíthatjuk el onnan. Nekem, aki imádja azt a GO gombot és Refresh helyett is azt használja, nehéz lesz hozzászokni hiányához.

További változások tűnnek fel a beállítások ablakban, itt ugyanis egy új fül jelent meg „Applications” címmel, ahol beállíthatjuk, hogy egyes fájltípusokat milyen programmal szeretnénk megnyitni.

A jelszó kezelő is jobb lett, nem bukkan fel a kis ablakocska, hogy engedjük-e megjegyezni a begépelt jelszót vagy nem, helyette egy sáv tűnik fel a böngésző felső részében és az oldal már azalatt is töltődik, amíg mi kiválasztjuk az opciókat. Ez nagyszerű!

Úgy látszik a memóriakezelés még mindig nem az igazi, PCmen a Firefox 3 még mindig 100+ MBot zabál. Ennek ellenére nagyon tetszik az új verzió, bár még hozzá kell szokni egy-két újdonsághoz.A hozzászólások lezárultak.