Szoftver Tippek » Mozilla Firefox gyorsbillentyűk

Mozilla Firefox gyorsbillentyűk

Nap mint nap növekszik az internetezők száma, egyre többször nyílnak meg a böngészők és egyre többet kattintgatunk, sokszor időt veszítve ezzel. Ez az idő nem tűnik soknak, sőt, hanyagolható, de érdemes “gyalulni”, ha néhány gyorsbillentyű megtanulásával gyorsabbá és sokkal kényelmesebbé tehető a böngészés?

Készítettem egy listát azokról a gyorsbillentyűkről, amelyeket naponta használok és amelyek nékül jóval kellemetlenebb lenne a napi böngészés.

Ablakok és fülek nyitása, illetve bezárása

Új fület (Tab-ot) a Ctrl+T, új ablakot pedig a Ctrl+N billentyűkombinációkkal nyithatunk meg és a Ctlr+F4, valamint az Alt+F4 gyorsbillentyűkkel zárhatjuk be őket.

Navigáció

A következő gyorsbillentyűk nagy része megtalálható az újabb, multimédiás billentyűzeteken, de én ragaszkodom a standard billentyűzethez, ezért nem használom őket. A már betöltődött oldalakat az F5 billentyű lenyomásával frissíthetjük. Az előző oldalra a Backspace gomb, míg a következő oldalra a Shfit+Backspace billentyűkombinációval juthatunk.

Keresés

A Firefox ezen funkcióját eléggé gyakra használom, ahhoz, hogy megtanuljam a használatát egyszerűsítő billentyűkombinációkat. A keresőablakot a Ctrl+F billentyűkombinációval jeleníthetjük meg. Mivel a Firefox már a kulcsszó gépelése közben is keres, így nincs szükség plusz billentyűk lenyomására, ami elindítaná a keresés folyamatát. A következő találatra a Ctrl+G billentyűkombinációval szökhetünk.

A kedvencem

Kétségkívül ez a kedvenc gyorsbillentyűm a Firefoxban: F11. Ez a gyorsbillentyű eltűntet minden felesleges elemet a képernyőről (status bar, menük, fejléc), így megnő a böngésző felület, ami növeli az átláthatóságot és csökkenti a görgetések számát. Teljes képernyős módból az F11 billentyű lenyomásával léphetünk ki.

A fent említett gyorsbillentyűkön kívül még sok ezekhez hasonló létezik, azonban én csupán azokat említettem meg, amelyek az átlagfelhasználó böngészését tehetik gyorsabbá és kényelmesebbé.0 Comments

  • Bár én is Mozilla Firefox rajongó vagyok, akiknek ez a cikk új információt jelenthet, azok többsége valószínűleg még Internet Explorer-t használ. Szóval, érdemes valahol egy mondattal kibővíteni, miszerint ezek a kombinációk az IE-ben is működnek. ;)

    (Aki még Internet Explorer-t használ, azonnal cserélje le Mozilla Firefox-ra!)

  • Igazad van, működnek IE alatt is, bár az utolsó verzió amit még használtam az 6os volt és abban még nem voltak fülek :)

    Nem tudom, hogy jó ötlet-e Firefoxra vezetni az IE felhasználókat. Én mostanában azon gondolkodom, hogy nem lenne-e jobb Operára áttérni, ugyanis a Firefox nagyon kajás. Vista alatt egyetlen füllel 60,000+ kilót-t eszik és mikor igazán belejövök a böngészésbe – 10-15 fül, youtube videók, egyéb multimedia – akkor simán felugrik 200,000+ fölé. Persze létezik a Firefox Ultimate Optimizer, de az nekem nem igazán jön be, mert bár a Firefox étvágyát visszafogja, nagyon lelassul a gép.

  • A Firefox 3-at próbáltad már? Elvileg sokat javítottak a memóriakezelésén, bár nekem a Firefox 2 sem vitt el soha ~120 MiB-nál több memóriát, mint a Firefox 3. Viszont abban igazad van, hogy még odaírhattam volna az Opera Browser-t is, csak nehogy az IE-t használják! :P